Hoe klein en fijn de mug ook mag zijn, vergis je niet: het irritant beest prijkt al jaren op nummer 1 van meest dodelijke beesten ooit.

Ongeveer 3,2 miljard mensen lopen elke dag het risico op malaria, gele koorts, zika of Nijlkoorts. Ze hebben jaarlijks zo’n 750.000 doden op hun geweten. De mug maakt meer slachtoffers dan kanker, oorlog of hart- en vaatziekten. Als dat nog niet genoeg reden is om dat kreng te haten, geven we jou er vlug nog eentje van het huis.

Het is geen toeval dat ze steeds rond jou komen hangen terwijl je aan het genieten bent van een fris biertje. Althans, dat bewijst een Japans onderzoek, en een studie in Burkina Faso waarin ze onderzochten of alcoholconsumptie in het algemeen effect had op de aantrekkingskracht voor muggen.

Dat muggen van ‘zoet bloed’ zouden houden, is een fabeltje. Zoet bloed bestaat niet, en muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur. De mug komt wel af op het koolzuurgas dat wij uitademen, op zweet en andere lichaamsgeurtjes. Tijdens het onderzoek hadden deelnemers die een liter bier dronken meer aantrekkingskracht op de muggen, dan de deelnemers die water dronken. De onderzoekers menen dat de afbraak van alcohol, de geur van het lichaam en de uitademingslucht aantrekkelijker maakt voor muggen.

Kleine kanttekening: de zuipende proefkonijnen van dienst waren Aziatische tijgermuggen en de Afrikaanse soort Anopholes gambiae. Deze muggen die ziektes als dengue (knokkelkoorts) en gele koorts overbrengen zijn zeer zeldzaam in België. Maar een mug blijft een mug.

Zolang je er geen (roze) olifant van maakt: blijf verder genieten van je pintje.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."