Online daten kan valstrikken opleveren.

Heb je op Tinder de vrouw van je dromen gespot en zo snel naar rechts geswiped dat het je een vingerbreuk heeft opgeleverd, blijkt dat ze in het echte leven er veel minder galant uitziet dan haar digitale voorstelling.  Tja, wie zonder zonde is werpe de eerste steen, want iedereen heeft wel eens wat photoshop-foefelare toegepast om beter te ogen op sociale media.

Maar als het van Adobe afhangt spot je binnenkort zonder problemen de extremisten op het gebied van gezichtsbewerking. Dankzij de About Face-app zie je in een oogopslag of een foto eerder is aangepast. Beter nog, de software is zelfs in staat de bewerkingen terug te draaien. Dus dat wordt even schrikken.

Dankzij een soort hittemap kan je zien op welke plaatsen van de foto gesjoemeld is. Dit zijn de plekken waar pixels zijn ingedrukt of opgerekt. Hoe roder het vlak, hoe heftiger dat deel van de foto is aangepast.

Op het moment bevindt de app zich in een experimentele fase. Adobe presenteerde de software tijdens zijn jaarlijkse Max-beurs, en gaf alvast een indrukwekkende presentatie wat te verwachten. 

Het einde van een tijdperk voor Instagram-modellen die té perfect lijken? Laten we in de naam van nuchtere realisme en haalbare verwachtingen hopen van wel. 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."