Antwerpse mama Marlies Fret kaart in een Facebookpost een prangend probleem aan. Ze ergert zich aan chauffeurs die te pas en te onpas hun auto stationair laten draaien. Sommigen laten hun auto zelfs draaien als ze om boodschappen gaan en dus niet in de wagen zitten. Als ze hen dan confronteert met het probleem, wordt haar neus er bijna afgebeten.

Overigens is stationair draaien helemaal niet gezond voor uw motor. Bij stationaire toerentallen gebruikt de motor een extra rijk mengsel. Met andere woorden: er wordt veel brandstof ingespoten in verhouding tot de hoeveelheid lucht die bij de verbranding wordt gebruikt.

Gevolg? De interne delen van de motor worden vervuild. Bij benzinemotoren uit zich dat in afzetting op de gasklep, bijvoorbeeld. Diesels gaan er door roeten. Op korte termijn hoeft dat geen ramp te zijn, maar na verloop van tijd kan het ervoor zorgen dat de motor minder vermogen levert. Reden te meer om het stationair draaien zoveel mogelijk te beperken.

Gepubliceerd door Koen De Nef

Levensgenieter, luisteraar en leergierigaard. Alles en/of niets. En nog: Sans la musique, la vie serait une erreur. Tot daar zijn Frans.