Neem vijf willekeurige mensen uit de Belgische gevangenissen, en (meer dan) één van hen is een buitenlander die hier helemaal niet màg zijn.

In de Belgische gevangenissen zitten eigenlijk niet zo heel veel Belgen, dat wisten we al. In 2017 vroeg Vlaams Belanger Jan Penris de cijfers op, en daaruit bleek dat 44 procent van de gedetineerden niet-Belg was. Mensen met de dubbele nationaliteit en zij die tijdens hun criminele carrière de Belgische nationaliteit hadden bemachtigd, werden bij deze telling – uiteraard – als Belg aanzien.

Nu werden er opnieuw enkele cijfers vrijgegeven, en daaruit blijkt dat Belgische gevangenissen alsmaar meer bevolkt worden door illegalen. Voor de goede orde: ‘illegalen’ zijn mensen zonder recht op verblijf, of zij die reeds een bevel kregen om het grondgebied te verlaten, een inreisverbod kregen of wiens recht op verblijf werd ingetrokken.

In 2014 waren dit er nog 1704, op 1 september 2019 zaten er exact 2260 mensen zonder papieren in Belgische gevangenissen. Dat is 21,9 procent van het totaal aantal gedetineerden. De meest voorkomende illegale exoten: Albanezen, Algerijnen en Marokkanen.

In hetzelfde schrijven vinden we terug dat een gedetineerde 146,20 euro per dag kost. Dames en heren die hier eigenlijk helemaal niet mogen zijn, kosten dus dagelijks 330.412 euro, of een slordige 120 miljoen euro per jaar.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.