‘Het risico op recidivisme is zeer klein.’

Het Egmontinstuut – een Brusselse denktank die zich bezighoudt met beleidsonderzoek – komt tot een opmerkelijke conclusie over het recidivepercentage van jihadisten-terroristen. Slechts 5 procent van hen zou na hun straf hervallen in oude gewoontes. Dat meldt de krant De Tijd.

Die conclusie staat dwars op de perceptie die zowel het brede publiek als de veiligheidsdiensten hebben op deradicalisering. Het Egmontinstituut onderzocht 557 cases van gevallen jihadisten-terroristen die sinds de jaren 90 in België veroordeeld zijn.

In 202O en 2021 zullen 60 veroordeelde terroristen vrijkomen. Minister Koen Geens (CD&V) gaf die cijfers aan Marijke Dillen (Vlaams Belang). Ondanks de waarschuwing van de Staatsveiligheid voor een opstoot van recidivisme als er veel veroordeelden tegelijk vrij komen, wordt de overheid door de studie het Egmontinstituut gerustgesteld dat er toch geen ernstig gevaar is. Van de 557 individuen die zij onderzochten, zijn er 13 een tweede keer voor terrorisme veroordeeld, terwijl 14 anderen hervallen zouden zijn maar (nog) niet opnieuw veroordeeld werden.