“Het is eigenlijk niet meer te handhaven.”

 

In een week tijd werden er in Gent 95 corona-pv’s opgemaakt, in Aalst waren er 365 tussenkomsten, in de hotspots Anderlecht en Molenbeek respectievelijk 2 en 4. In Molenbeek waren er nochtans 1.388 besmettingen.

“Het lijkt dat de Brusselaars de maatregelen behoorlijk goed opvolgen”, zegt Zeynep Balci, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS) in Het Nieuwsblad. “De meeste besmettingen gebeuren ook niet op straat maar binnenshuis. In sommige Brusselse gemeenten wonen ze met veel in kleine appartementen.”

Dat is een heel bijzondere interpretatie. Als dat zo is dan is men erin geslaagd om de ‘moeilijk bereikbare personen’ niet alleen te informeren, maar ook nog eens te overtuigen om zich keurig aan de Belgische maatregelen te houden.

“Het is alvast niet zo dat we de politie ooit verboden hebben om pv’s op te maken”, zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Molenbeek.

Maar bij de politie klinkt een heel ander verhaal. Volgens de vakbond VSOA is er eigenlijk niet meer te handhaven. Bovendien zou het bij de politie ontbreken aan motivatie: te veel vrijspraken en te veel wijzigingen op korte tijd. “Krijg het maar uitgelegd aan de groepen moeilijk bereikbare personen.”