De winter aan het meer Lake of the Woods in het Amerikaanse Oregon is een stukje strenger dan bij ons.

Met name dat het er het hele seizoen vriest dat het kraakt. Een ware hel voor koukleumen, maar een gat in de markt voor ondernemers die willen inspelen op de toevloed van vele toeristen die afzakken voor wat winterpret. Want na wat crossen op je sneeuwscooter of de prachtige natuur verkennen op de skilatten, heb je nood aan een kleine verwarming.

Dan is de Lake of the Woods igloo bar de ideale pitstop om je innerlijke batterij terug op te warmen.  Deze 18 meter lange constructie ziet er uit als een iglo van sneeuw en ijs, maar heeft eigenlijk een houten frame, een stalen vloer en schuimisolatie om de koude buiten te houden.

Elke winter wordt deze bar getransporteerd naar het midden van het bevroren meer, zowat drie kilometer weg van het land. Je kan genieten van een warme choco, lekker pizza eten en zelfs tv kijken. Maar wat deze sneeuw-pub zo speciaal maakt is, dat je er aan indoor vissen kan doen.

Sommige secties in de vloer kunnen namelijk verplaatst worden, zodanig dat de klanten hun vishengel kunnen uitgooien. Dat voor slechts vijf dollar per uur zonder je kadeetjes af te vriezen. De hele bar kostte 100.000 euro om te bouwen en er was heel wat getouwtrek nodig om aan de nodige vergunningen te geraken, want tenslotte staat er enkel een laag bevroren ijs in de weg tussen jou en een zeer koude verdrinkingsdood.

Niettemin trekt de bar tienduizenden passanten per jaar. In maart wanneer het meer stilletjes terug begint te ontdooien, slepen tractoren de igloo bar terug aan de kant.

Verser en frisser dan deze visvangst bestaat niet.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."