Vertrekt u binnenkort op reis en u bent geen fan van de lokale keuken, maar heeft u een stevige McDonald’s-verslaving? Dan kunt u best wegblijven uit deze landen.

In meer dan 120 landen kunt u bij McDonald’s terecht. De keten heeft over de hele wereld zo’n 31.000 restaurants, maar toch zijn er landen zonder de gekende fastfood-keten. Soms is dit om economische of religieuze redenen maar ook gezondheidsmotieven spelen soms een belangrijke rol. In onder andere deze negen landen gaat u geen Big Mac kunnen bestellen.

  1. Bermuda

Op Bermuda vindt u sinds 1995 geen McDonald’s meer. Er is namelijk een wet die buitenlandse fastfoodketens verbiedt. In 1985 vond McDonald’s echter een manier om die wet te omzeilen: een vestiging op een Amerikaanse legerbasis openen. Die sloot in 1995 de deuren, wat ook meteen het einde van McDonald’s op Bermuda betekende.

  1. Iran

Iran is niet zo’n fan van Amerikaanse producten. Amerikaanse fastfoodketens zijn er dan ook al sinds 1979 verboden.

  1. Macedonië

Alle zeven vestigingen van McDonald’s  sloten in 2013 de deuren in het kleine Balkanstaatje. De uitbater van de restaurants verloor zijn vergunning en McDonald’s moest alle vestigingen sluiten.

  1. Jemen

De economische instabiliteit en extremisten – die niet zo’n fan zijn van de Amerikaanse keten – zorgen ervoor dat McDonald’s liever niet in Jemen aanwezig is.

  1. Montenegro

Tot in 2003 kon je in het land nog een McDonald’s foodtruck tegenkomen.  Maar de overheid wil niet dat er een vestiging in het land komt. 

  1. Noord-Korea

Misschien dat de historische top tussen de VS-president en de Noord-Koreaanse leider mogelijkheden creëert voor McDonald’s. Maar momenteel zult u geen Amerikaanse burgers in het land kunnen eten.

  1. Zimbabwe

In 2000 waren er nog plannen om een vestiging te openen. De economie crashte in het Afrikaanse land en de Amerikanen namen geen risico’s en bleven weg.

  1. Bolivia

De laatste vestiging sloot in 2002 zijn deuren. Sindsdien zult u geen Mac-hamburger in het land meer vinden. De huidige Boliviaanse president is geen fan van ongezond eten. Hij vindt dan ook dat McDonald’s niets in het land te zoeken heeft.

  1. IJsland

IJslandse had een tijdje één McDonald’s. Maar toen de economie in 2009 volledig crashte sloot het restaurant noodgedwongen zijn deuren. IJsland is economisch weer gezond en het land wil zijn inwoners ook graag gezond houden.  Daarom zit niemand er te wachten op een terugkeer van de fastfoodketen.