UGent geeft richtlijnen over wat grensoverschrijdend gedrag is en wat niet.

Je bent jong en je wil wat, en dan hebben we het niet over studeren. In de universiteitsstad Gent doen ze er alles aan de grenzen van het toelaatbare te definiëren en vooral om je een heleboel af te leren. Eerder kregen de studenten al via aan workshop tips om grensoverschrijdend gedrag ter herkennen. In februari komt er een campagne van de studentenraad  rond grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven. Bedoeling is om het maatschappelijk debat willen aanzwengelen.

De student(innen)enraad  benadrukt dat het niet de bedoeling is om mannen te viseren, al komen ze wel met een heleboel regeltjes waarmee de testosteron rekening moet gaan houden.

“De universiteit is een periode waarin studenten volop experimenteren. Gooi daar dan nog eens een hoop drank overheen en je creëert risico’’, aldus gastprofessor seksueel strafrecht Liesbet Stevens. Zij zal op 20 februari de lezing – hoe legaal flirten – geven.

Op de kuise Facebookpagina van de Gentse Studentenraad vonden we de volgende warm-maker:  Na de workshop: ‘Hoe herken je seksueel grensoverschrijdend gedrag?’ begint de Gentse Studentenraad aan het oplossen van een nieuw vraagstuk: ‘Hoe legaal flirten?’ Tijd om de vragen aan te snijden die je op café steeds vermijdt: Wat is grensoverschrijdend? Mag er dan niets meer? Zijn er daders onder ons? Wie bepaalt wat er precies moreel ontoelaatbaar is? En als je op al deze vragen geen antwoord weet, hoe geraak je tegenwoordig dan nog aan een lief?

Als je vindt dat je toch nog een tandje bij moet steken om zoon- en zuslief voor het Genste Sodom en Gommora te behouden, dan vonden we alvast de volgende tips voor je.

  • “Op stap in de Overpoort en van plan om stevig te drinken? Zorg er dan voor dat andere vrienden nuchter blijven en een oogje in het zeil houden, zeker als je van jezelf weet dat je in dronken toestand ongepaste gedragingen durft te stellen. Een beetje zoals een Bob in het verkeer.”
  • “Twijfel je of iemand gekust wil worden of meer? Doe het dan niet. Dat betekent niet per se dat je kansen voorgoed zijn verkeken. Door respect te tonen, zal je in de toekomst nog wel succes hebben. Je wil geen verkrachter zijn.” 
  • “Aanrakingen moet je rustig opbouwen. Ga niet van 0 tot 100 kilometer per uur in een paar seconden. Zeker niet bij de intieme zones van het lichaam, zoals het kruis of de borsten. Zorg ervoor dat je voor elke stap toestemming krijgt.”
  • “Soms is het nodig om expliciet toestemming te vragen. Als je iemands blouse losknoopt en ze reageert niet, dan kan je best even checken. Niet met een toestemmingsformulier, maar met woorden. ‘Is het oké?’, bijvoorbeeld, vind ik een goede slogan.”
  • “Heb geen seks met mensen die poepeloere zijn. Dat is verkrachting. Zorg ervoor dat ze op een veilige plek geraken waar ze hun roes kunnen uitslapen.”
  • “Zie je een situatie die uit de hand loopt? Probeer dan tussenbeide te komen. Dat ligt niet in onze aard. Vlamingen zijn stille mensen. Maar als je de dader niet durft aan te spreken, zeg dan iets tegrn het slachtoffer waardoor zij uit haar netelige situatie kan ontsnappen. Of spreek omstaanders aan. Ga er niet met de vuisten tussen vliegen.”

We zullen dan maar thuis blijven zeker ?