In Israël hebben ex-militairen een toeristenprogramma uitgewerkt in een zogenaamd militair simulatiecenter. Voor zo’n honderd euro kunt u er schieten met oorlogwapens en leert u er de tactieken van het Israëlische leger. Het gaat allemaal net iets verder dan uw reguliere paintball-namiddag.

Caliber 3 is een kamp opgericht door Sharon Gat, die in het leger tienduizend manschappen onder zich had. Het is trouwens geen uniek gegeven want de laatste jaren zijn er nog vijf andere soortgelijke kampen in Israël opgericht. Voornamelijk Amerikaanse, maar ook heel wat Europese toeristen brengen een bezoekje aan een dergelijk kamp tijdens hun vakantie. Het is duidelijk booming business.

U kunt er schieten met automatische wapens en snipers, waarvoor ook echte munitie gebruikt wordt. Daar wordt het toch al een beetje link, want wat als net aspirerende terroristen daar even de toerist komen uithangen? En wilt u de manier waarop de Israëlische elitetroepen opereren niet liever verborgen houden? Er valt toch een en ander over te zeggen, want alle instructeurs komen uit de elitetroepen van het leger, en zijn ook nog reservisten.

Het is wellicht de natte droom van fervente fantasy warriors, maar wij beperken ons voorlopig tot de virtuele oorlogsvoering in Call Of Duty.

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.