Nederland versoepelt maatregelen.

Er zijn geen spectaculaire dalingen van de cijfers in Nederland. Integendeel, vorige week steeg het aantal besmettingen. Toch kondigt premier Mark Rutte versoepelingen aan van de coronamaatregelen: pretparken, dierentuinen en zwembaden mogen vanaf vandaag opnieuw open. Thuis mogen Nederlanders zelfs tot drie bezoekers ontvangen. De semi-lockdown heeft er twee weken geduurd.

“Als we naar de cijfers kijken in Nederland zien we dat alles bijna donkerrood kleurt. Dan is versoepelen geen normale reactie”, zegt viroloog Marc Van Ranst in ‘Het Nieuwsblad. “Mochten wij dit nu bij ons doen, dan zouden virologen heel kwaad worden, denk ik. Maar natuurlijk zal die druk komende weken ook bij ons steeds groter worden.” Van Gucht, van zijn kant, merkt op dat minder strenge maatregelen in Nederland meer impact hebben dan bij ons. Maar hij weet niet waarom.

Zou het kunnen dat de Nederlanders minde corona-moe zijn gemaakt? Minder virologen op tv? Minder dagelijkse statistieken tot achter de komma? Minder angst voor het moeten en het niet mogen? Minder betutteling? We weten het niet.

Als het van onze experts afhangt, zijn versoepelingen in ons land dus nog niet meteen aan de orde. Vivaldi speelt hetzelfde deuntje. De Croo kiest ervoor om de curve écht af te bouwen.

In Nederland spreekt men duidelijk een andere taal dan bij ons. De beslissingsmacht ligt er in handen van de politiek, en de beslissingen van het kabinet sporen lang niet altijd met het advies van de wetenschappers.

Dit zijn de Nederlandse maatregelen:

  • Nederlanders mogen thuis mogen drie mensen op bezoek komen. Op bruiloften en begrafenissen zijn maximaal 30 gasten welkom.
  • Telewerken wordt aangeraden, maar niet verplicht.
  • Scholen zijn gewoon open, mondmaskers zijn niet verplicht. Lessen worden gespreid, zodat leerlingen op verschillende tijdstippen in kleinere groepen naar school gaan. Een deel van lessen in het hoger onderwijs gebeurt online.
  • De horeca is gesloten, de winkels zijn gewoon open.
  • Musea, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, pretparken, zwembaden, bibliotheken en casino’s zijn open. Teamsport mag met hooguit vier deelnemers.
  • Mondmaskers zijn niet verplicht.