RIZIV jaagt op artsen die coronamaatregelen niet strikt opvolgen.

Dinsdagmiddag kregen artsen een mail waarin ze alle ingrepen die ze uitvoerden tussen 30 maart en 20 april moesten doorgeven. Ze kregen 21 uur de tijd. De DGEC – Dienst voor Geneekundige Evalutaie en Controle – speurt naar artsen die ondanks de richtlijnen toch niet-dringende ingrepen invoeren.

Menig arts en ziekenhuisdirecteur viel van zijn stoel door deze misplaatste daad van ambtantenarij. “Onvoorstelbaar dat de overheid hier tijd insteekt”, zegt Marc Moens, erevoorzitter van het Belgische artsensyndicaat BVAS in Het Laatste Nieuws. “In heel België luidt men de klokken voor zorgverstrekkers of applaudisseren mensen in de straten en hangen ze witte lakens uit het raam. Wat doet de overheid? Dreigbrieven sturen en inspecteurs laten binnenvallen in ziekenhuizen.”

Terwijl specialisten aan de alarmbel trekken en iedereen waarschuwt om – uit angst voor corona – medische klachten niet uit te stellen en toch naar het hospitaal te komen, bedreigt het RIZIV artsen die niet-dringend ingrepen uitvoeren. Er zijn al verhalen bekend van mensen die stierven omdat ze de nood niet inzagen van een consultatie en die uitstelden om wille van corona.

Maar het RIZIV wil de ‘cowboys’ onder artsen eruit halen die toch niet-dringende ingrepen uitvoeren.

Tuincentra gaan open, maar niet-dringende ingrepen worden niet toegelaten.