Pogingen om via influencers jongeren te bereiken blijken een maat voor niets.

Wetenschappers en overheid breken zich het hoofd over hoe ze ‘moeilijk bereikbare personen’ kunnen informeren en overtuigen van de coronamaatregelen. De jeugd is van de moeilijk bereikbare categorie. Vreemd, zullen sommigen denken, hebben kinderen dan geen ouders? Zeker wel, maar het probleem is dat het moeilijk bereikbaar kind vaak uit een moeilijk bereikbaar gezin komt. Moeilijk dus.

Daarom dacht men aan influencers, oftewel personen die veel ‘volgers’ hebben. Een soort van digitale profeten dus. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, sprak daarvoor sociaal ondernemer Youssef Kobo aan, om een plan met die influencers uit te werken.

Maar Kobo kwam terug van een kale reis. “We zijn enorm geschrokken van het feit dat heel veel influencers negatief staan tegenover dit verhaal”, vertelt Kobo in De Afspraak op Canvas. “Ze zijn zelf allang afgehaakt van de maatregelen zoals afstand houden en staan zeer negatief tegenover het hele gebeuren.” Volgens hem is 70 procent van die influencers niet mee met de overheidsmaatregelen tegen COVID. Erger nog, ze verspreiden desinformatie en stellen de maatregelen in vraag. Voor een deel uit wraak omdat hun activiteiten niet kunnen doorgaan, maar ook omdat ze het simpelweg onzin vinden.

Dan toch maar terug naar de ouders? Maar hoe bereiken we die? Zou je Canvas kunnen ontvangen met een schotelantenne?