Coens en Bouchez hopen op een coalitievoorstel tegen maandag.

“Enthousiast is te sterk uitgedrukt”, zegt Peter De Roover, N-VA fractieleider in kamer in De Ochtend op Radio 1. “Het is een realistische nota. Rond die van Magnette is geen meerderheid geboud.’

De volledige nota is er nog niet, maar uit de lekken kan men afleiden dat de informateurs Coens en Boucher de piste van de Waalse regenboogcoalitie verlaten en voorzichtig het  paars-groen-oranje pad verkennen.

Wat we te weten zijn gekomen is vrij technisch, maar je zou kunnen stellen dat het neigt naar centrumrechts. Men stapt af van de 1.500 euro minimum pensioen en het optrekken van alle sociale uitkeringen tot boven de armoedegrens tegen 2024 is ook verdwenen, die zou stagneren tot aan aan de armoedegrens. Dat zorgt voor de nodige wrevel bij de PS die de nota afdoen als recht. Toch is de PS niet verpletterend negatief. De liberalen noemen het ,zeer plastisch, ‘mossel nog vis’ en Groen laat niet haar kaarten kijken.

Toch, wordt er voor het eerst positief gezucht in Vlaanderen. In het licht van de klimaatdoelstellingen zou het openhouden van de kerncentrales weer op de onderhandelingstafel mogen liggen en er komen geen nieuwe belastingen, behalve een taks op kerosine en een GAFA-taks. Dat is een belasting op de winst die grote internetbedrijven, zoals Facebook en Google, in ons land komen maken.

Op 13 januari trekt het duo naar de koning. Laten we niet bijgelovig zijn.