Wist je dat een deel van wat op het Vlaamse scherm komt, ook door Bibiane en Romain uit Frankrijk bepaald wordt?

Bibiane Godfroid, Romain Bessi en Anna Pugacewicz van het Franse Newen zitten immers in de raad van bestuur van productiehuis De Mensen.

Ook Raf Uten en Maurits Lemmens zitten via hun respectieve vennootschappen in De Mensen. Ben Crabbé niet meer.

De Franse groep Newen, een onderdeel van de commerciële zender TF1, heeft begin 2019 immers 60 procent van productiehuis De Mensen gekocht.

Oprichters Raf Uten en Maurits Lemmens behielden de rest van de aandelen en bleven het bedrijf leiden. Newen telde begin 2019 al zeven productiehuizen in vier landen.

Het Vlaamse productiehuis is de maker van bekende tv-programma’s als Reizen Waes en Beau Séjour.

Het productiehuis heeft ook praatprogramma’s gemaakt en zelfs uitzendingen over de verkiezingen in België.

Wat Newen natuurlijk het meest interesseert is de winst van De Mensen. In 2018 en 2019 was er telkens ruim 2 miljoen euro bedrijfswinst.

De Mensen heeft ook nog bijna alle aandelen van de NV Les Gens en 100 % van Skyline Entertainment volgens de laatste jaarrekening.

De Mensen maakt uiteraard ook programma’s voor de VRT. De bestedingen in de productiesector vanwege de VRT gingen in 2019 naar liefst 57 verschillende leveranciers, voornamelijk uit de televisieproductiesector, maar ook uit de digitale sector.

De belangrijkste leveranciers waren: De Mensen, Woestijnvis, Panenka, Eyeworks, 100.000 volts.tv, De Chinezen, Hotel Hungaria, Studio 100, Roses are blue, Sylvester, De Liefhebbers, Het Nieuwshuis, Koeken Troef, Pretpraters, Borgerhoff & Lamberigts TV en Zodiak.

De VRT had in 2019 ook een raamovereenkomst met De Mensen.

De VRT deed een beroep op de Vlaamse productiesector voor 60,9 miljoen euro (ten opzichte van 60,6 miljoen euro in 2018) en de Vlaamse facilitaire sector voor 16,6 miljoen euro (ten opzichte van 15,5 miljoen euro in 2018).

Rest de vraag of het wel ethisch is dat een productiehuis dat in buitenlandse handen is, een groot deel van de programma’s op de Vlaamse zender produceert.