Meer, maar nog niet alles.

In films mag je mekaar de hersens inslaan en overhoop schieten zolang je er maar geen ‘fuck’ bij zegt, want dan zou je de jeugd wel eens op verkeerde gedachten kunnen brengen. De moral majority waakt en wil dat we het netjes houden.

En daar gaan ze ver in, zeker als het over naakt gaat. Er bestaat een grote schaamte als het over het lichaam gaat dat moeder natuur ons heeft gegeven. Instagram en Facebook kent de tepelpolitie, die schuimt dagelijks het web af om tepel-overtreders van hun platform te flikkeren. De natuurlijke melkvoorziening van de mens mag nu eenmaal niet getoond worden op ‘deftige kanalen’. Hier op de redactie zijn er daardoor strikte richtlijnen als het om tepels gaat: opletten en nooit tonen. Ook alle woorden die verwijzen naar het ‘volwassen genre’ zijn gevaarlijk. Wij gebruiken dan ook steevast het woord rampetampten of rollebollen als het om de daad gaat en vermijden alzo om niet van de sociale media te worden geflikkerd.

Maar, Instagram en Facebook willen nu hun richtlijnen over naaktbeelden aanpassen. Er was een zwarte (halfnaakte) vrouw met een maatje meer voor nodig om ze zover te krijgen. Een foto van plus-size model en influnecer, Nyome Nicholas-Williams, zorgde voor een doorbraak. Ze was naakt en zwart en werd van Instagram geflikkerd. Wacht eens even, de kaart van racisme kon getrokken worden en daar zijn ze op de sociale media gevoelig voor.

Nyome deelde in augustus foto’s waarop ze naakt te zien is (zonder dat je wat ziet) met de bedoeling om het zelfbeeld van vrouwen op te krikken. Maar ze moest de kiekjes deleten, zoniet zou haar account worden verwijderd. Het argument van racisme en censuur kwam op tafel. Slanke blanke vrouwen zouden meer mogen dan zij.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Them:”Why do you always have to post pictures nude? Me: “slim white bodies are praised for being nude and appreciating they’re form on this platform all the time and never have images taken down or asked as to why they are posting them” Them: “why does anyone have to be naked”!? Firstly that response is from someone who doesn’t want to address their inner internalised biases and dislike of bigger bodies. We all have bodies, and we can choose to celebrate them in anyway we wish. Renaissance paintings were mostly based around the nude body, I love art so I know!! How have we become so scared to share our art and celebrate our bodies without us being sexualised or being judged by others.??‍♀️ This is art, I am art! Thank you for always getting it @alex_cameron your work is unmatched ?

Een bericht gedeeld door Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome) op

Nu goed,  er ging wat bewegen bij Instagram en Facebook. Instagram zegt het naaktbeleid te vernieuwen “om ervoor te zorgen dat alle lichaamstypes gelijk worden behandeld”. Het bedrijf geeft toe daarin in het verleden te kort te zijn geschoten.

Maar voor je een gat in de lucht springt, we zijn er nog niet. De hypocriete regels zijn voortaan als volgt: “Blote borsten mogen als ze bedekt worden door armen of handen. Handen op de borsten leggen mag, behalve bij “een grijpbeweging met gekromde vingers of wanneer er een duidelijke verandering is in de vorm van de borsten.” Tepels blijven duivelse knoppen en dus verboden.