“De Spelen gaan door!”

Het IOC maakt zich sterk dat er tegen het eerste trimester van 2021 voldoende vaccins beschikbaar zullen zijn om in Japan veilige Spelen te kunnen organiseren. “Ze rollen nu al van de band”, zegt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans in Het Laatste Nieuws.

Het IOC heeft stevig gelobbyd met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over het verkrijgen van die vaccins voor atleten, coaches en begeleiders. Nu al zouden er 100.000 vaccins gereserveerd zijn voor het Olympische gebeuren.

Maar daarmee is niet alles opgelost. Het zal moeilijk worden – zoniet onmogelijk – om een wettelijke basis te vinden die het vaccineren verplicht maakt. De Japanners gaan er vanuit dat de vaccins – die nu nog in een testfase zitten – ook daadwerkelijk voldoende bescherming bieden, maar dat is nog niet bewezen. Bovendien is het onbekend welk effect het vaccin op de prestaties van de atleten zal hebben.

Japan kan het zich moeilijk permitteren om de Spelen niet te laten doorgaan. Zonder uitstel raamde men de kosten op 11, 5 miljard. Mèt uitstel kwam daar nog eens 5 miljard bij. Dus?

En wat met het publiek? Misschien geeft het IOC teveel antwoorden op vragen die nog moeten gesteld worden.