Inzamelacties op sociale media voor IS-vrouwen

Voor 4000 euro kan men zich vrijkopen.

Wie uit een Koerdische gevangenis wil ontsnappen, kan dat afkopen. Een Belgische vrouw, die in één van die gevangenissen zit, vertelt aan Het Laatste Nieuws dat er dagelijks vrouwen op die manier uit de gevangenis ‘ontsnappen’. Als het mes hen spreekwoordelijk op de keel wordt gezet, omdat ze aan Irak zouden worden uitgeleverd – waar ze de doodstraf riskeren – verwacht men dat iedereen het risico zal durven nemen en zichzelf zal willen vrijkopen.

Om dat te bekostigen zijn er op de sociale media inzamelacties gestart. In zogenaamde Telegram-groepen post men verhalen, foto’s en filmpjes over het leed van vrouwen en kinderen. De emo-info moet mensen er toe aanzetten om geld – in de de vorm van cryptovaluta – over te maken.

Bij arrestaties in Brussel en Luik heeft de politie vorige week een 8000 euro aan ingezameldgeld aangetroffen. Waar die vrouwen daarna naartoe gaan, valt niet te voorspellen. In hun wanhoop is de kans groot dat ze terug naar IS gaan en zullen proberen om ook hun opgesloten mannen op die manier te bevrijden. Hun wanhoop en wrok tegen het Westen dat hen in de steek heeft gelaten, is zo groot dat zij zich makkelijk laten lokken om zich te ‘bekeren’ tot het plegen van nieuwe terreurdaden.

De Facebook-post vanuit het kamp al-Hoi, van een Nederlandse bekeerlinge Astrid P. laat weinig twijfel bestaan over haar ware bedoelingen. “Ik smeek jullie alleen om mij te helpen voor de zaak van Allah”, schrijft ze. “Wie geld heeft, wordt veilig buiten gesmokkeld. Maar wie geen geld heeft, zit hier vast. Mijn eigen familie wil me niet helpen, omdat ik bekeerd ben. Dus red uw zuster in de Islam zodat Allah u zal redden.” Daarna geeft ze haar rekeningnummer .

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More