Oliereserves van Iran in één klap met een derde vergroot.

Iran beschikt over één van de grootste oliereserves ter wereld en mag daarom meespelen op het schaakbord van de wereldmacht. De Iraanse president Hassan Rouhani kondigde tijdens een bijeenkomst in de Iraanse stad Yazd met gevoel theatraliteit aan dat Iraanse ingenieurs, ondanks de Amerikaanse sancties op de export van olie, 53 miljard vaten olie hebben ontdekt. Iran beschikt daarmee over meer dan 200 miljard vaten oliereserves.

Rouhani steekt daarmee een belerende vinger uit naar de Amerikanen en laat aan heel de wereld weten dat hij belangrijk is. Iran is zwaar getroffen door economische sancties die vooral de Amerikanen hebben opgelegd. Die houden het land in een economische wurggreep. Bovendien is het land gesandwicht door de oorlog in Syrië en het conflict met Saudi-Arabië.

De toespraak van Rouhani is een schoolvoorbeeld van hoe Iran telkens weer de internationale gevoeligheden weet te bespelen. Zolang olie wereldwijd in overvloed geconsumeerd wordt zal het stuk Iraanse woestijn, waar weinig schoonheid en vreugde te rapen valt, belangrijk blijven. Iran kent de liefde van Amerika voor groene briefjes. De toespraak van Rouhani kan dan ook beschouwd worden als een uitnodiging naar Amerika om buiten het licht van de schijnwerpers met mekaar rekening te houden.