Iran showt haar raketten, Syrië helpt de Koerden (video)

Na vijf dagen wordt het echt oorlog.

Erdogan legt met zijn inval in Syrië een tijdbom onder het Midden Oosten en de rest van de wereld. Het is begrijpelijk dat president al-Assad van Syrië niet langer passief kan toezien hoe in zijn land Turkije Syrische burgers doodt om Koerden te verjagen. Hij noemt het ‘Turkse agressie op Syrisch grondgebied’.

Turkije zou ondertussen zo’n 35 kilometer zijn binnengedrongen in Syrië. Turkije wil het gebied van Koerden zuiveren en het land leegmaken om er 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije zitten, te huisvesten.

Amerika heeft zijn soldaten teruggetrokken uit Noord-Syrië omdat het niet tussen de strijdende partijen wil komen te zitten. Een hypocriet standpunt, want de terugtrekking was het groene licht voor Turkije om te mogen vechten. Bovendien blijven de VS elders in Syrië actief om daar internationale scheidsrechter spelen.

Straks bereiken we het stadium waarin men internationaal een standpunt zal moeten innemen. Het is zonder meer duidelijk dat een verdere escalatie tot internationale ellende zal leiden. Tot nu toe hebben Rusland en China lauw gereageerd, maar het kan niet lang meer duren vooraleer die openlijk een kant gaan kiezen.

Iran, dat met zowat iedereen in conflict ligt die een Westerse bril draagt, rolt de spierballen en geeft beelden vrij van Code 7500, een ondergrondse militaire basis waar raketten liggen opgeslagen onder 5 lagen beton. De beelden werden getoond op de Iraanse televisie en  zijn een niet mis te verstane waarschuwing dat zij beschikken over vuurkracht die iedereen in de buurt en ver daar buiten kan treffen. Het gaat om een indrukwekkende hoeveelheid lange en middellange afstandsraketten. Vermoed wordt dat Iran zich zal engageren in het conflict om op die manier haar eigen problemen met Saudi-Arabië en het Westen op te lossen.

Het is nu nog een zaak van diplomatie, maar fysiek geweld loert om de hoek.

En dan is het nog een open vraag wat de bevrijde IS-ers gaan doen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More