Impeachment van Trump en nakende verkiezingen maken van Donald een ongeleid projectiel.

Iran wil wraak nemen en laat dat openlijk weten. Trump waarschuwt dat hij geen bedreigingen meer duldt en dat de VS snel en zeer hard zal terugslaan op 52 strategische sites in Iran. Het getal 52 slaat op de de 52 Amerikaanse gijzelaars die 40 jaar geleden vast zaten op de Amerikaanse ambassade in Teheran. Dat leidde toen tot de val van president Carter.

Trump gaat bewust voor de symboliek en kiest symbolen van wraak, wat het belangrijkste motief van de Iraniërs is. Iran is mentaal vernederd door de sancties die al jarenlang het land langzaam hebben gewurgd. Trump hoopte met de sancties op een implosie van het land, maar keert met de aanslag op Soleimani de implosie om tot een explosie. Het is moeilijk in te schatten welke kant het opgaat. Economische gevolgen heeft het nu al, de beurzen worden zenuwachtig en het is kwestie van tijd voor wij aan de pomp meer gaan betalen. De dood van Soleimani zal de machtsverhoudingen in de wereld herschikken. Nu al wordt gefluisterd de gok van Trump Rusland, China, ISIS en deTaliban meer macht zal geven.

De kans is groot dat Iran de VS niet rechtstreeks zal treffen maar het oorlogs- spel via de bondgenoten van de VS zal spelen. Israël is wellicht de meest voor de hand liggende keuze voor Iran, het eenvoudigst te bereiken en het levert de grootste winst op. Met een aanval op de Joden kunnen ze tweemaal cashen: niet alleen treffen ze daarmee Amerika, maar ze zullen de sympathie krijgen van zowat het hele Midden-Oosten dat een openstaande rekening heeft met Israël.

Voor velen is het geen kwestie meer van ‘of’ er een gewapend conflict komt, maar van ‘wanneer’ en ‘waar’.

Toch zijn er nog enkele optimisten die in de retoriek van Trump de taal van een spel lezen dat, via achterkamer-besprekingen moet leiden tot een de-escalatie.

Maar de onvoorspelbaarheid van Trump is en blijft gevaarlijk. In 1998 ging Clinton ook over tot acties in Irak. Ook hij keek toen aan tegen een impeachment – omdat hij een affaire had met stagiaire Lewinsky – en wilde met militair geweld de aandacht afleiden. Al staat zo goed als zeker vast dat Trump de impeachment-dans ontspringt, hij staat wel voor nieuwe verkiezingen en dat maakt de witte clown onvoorspelbaarder dan hij ooit is geweest.