Dochter van Soleimani waarschuwt voor een ‘donkere dag’.

Trump heeft Soleimani de status van martelaar gegeven. De wraakgevoelens laaien op en Iraniërs kunnen de frustraties van jaren loslaten op één gemeenschappelijke vijand: de VS.

De straten zien zwart van het volk, “dood aan Amerika” en “dood aan Israël” weergalmt tussen de minaretten. Op de herdenkingsplechtigheid in Teheran heeft de de dochter van Soleimani een boodschap voor de Amerikaanse president. “Gekke Trump, denk niet dat alles voorbij is met het martelaarschap van mijn vader.”

De Iraniërs zijn zo belust op wraak dat er 80 miljoen dollar is gezet op het hoofd van Trump. Het was Iraans parlementslid Abolfazi Abutoabi die daar zondag toe opriep tijdens een zitting van het parlement. Dat parlement keurde bovendien een wetsvoorstel goed om buitenlandse troepen, inclusief 5.000 Amerikanen, het land uit te zetten.

De dreigementen vlogen de afgelopen dagen heen en weer en beide landen wetten de messen. Iran heeft laten weten dat ze zich niet langer houden aan het nucleair akkoord en geeft zichzelf daarmee een vrijgeleide om te kunnen bouwen aan een nucleair arsenaal.

Amerika schort haar operaties tegen IS in Irak op, stopt de training van troepen aldaar en bereidt zich voor op een conflict door haar troepen te hergroeperen.

Dinsdag wordt Soleimani begraven in zijn geboorteplaats Kerman.