Verschillende onderzoekers denken dat de kans bestaat dat Adolf Hitler per onderzeeër is ontsnapt naar Argentinië of Brazilië . De onderzeeër die volgens verschillende complottheorieen Hitler naar Zuid-Amerika zou hebben gebracht is gevonden. Niet in Brazilië, maar in Denemarken.

Na de val van Berlijn in 1945, kort na de berichten over de zelfmoord van Hitler, verdween de Duitse onderzeeboot U-3523. Dit toestel was het nieuwste type duikboot van het type XXI, de modernste onderzeeër die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in hun bezit hadden. Er waren slechts twee van deze duikboten in gebruik. DeU-3523 had voldoende brandstof aan boord om Zuid-Amerika te bereiken.

De verdwenen duikboot was net daarom onderdeel van de complottheorie dat Hitler zou zijn ontsnapt. Maar nu is de U-3523 gevonden op de zeebodem in de buurt van Skagen, een van de noordelijkste steden van Denemarken. De boot werd bij een Brits bombardement tot zinken gebracht op 6 mei 1945, vlak voor het einde van de oorlog. Het bergen en onderzoeken van Duitse duikboot wordt zeer moeilijk. Het wrak ligt op een diepte van 123 meter, op een plek die moeilijk te bereiken is.