Er is een ‘zwarte lijst’ van films en literatuur op komst.

Als je nog van filmklassiekers en satire wilt genieten, zal je snel moeten zijn. Ten gevolge van de Black Lives Matters-beweging slaat de censuur als een storm door het culturele landschap. De kans dat je in dit leven Othelllo van Shakespeare nog zal kunnen zien, lijkt klein. Schrap maar meteen elke klassieker uit het hedendaagse repertoire, want zowat overal wisselen heren van knechten en vrouwen als van onderbroek. Robinson Crusoë zal zonder Vrijdag moeten overleven, Pipo de Clown zonder Klukkluk en Patatje zonder Petoetje. Een cowboyfilm is morgen niet meer levensvatbaar, en gooi ook maar meteen elke blockbuster waarin een zwaard voorkomt in de prullenmand. HBO heeft vandaag besloten om ‘Gone With The Wind’ van het schab te halen, Paramount verwijdert ‘Cops’ en de BBC schrapt ‘Little Britain‘.

Censuur is van alle tijden. Het was zeer uitzonderlijk dat we het enkele jaren zonder hebben mogen doen. Al is dat zeer relatief, de moral majority in Amerika bepaalt nog altijd wat goed is voor ons en wat niet. Voorheen waren het de katholieken die er niet voor terugdeinsden om je voor foute literatuur op de brandstapel te zetten. De Index librorum prohibitorum, of kortweg de Index, was van 1559 tot 1966 een door de paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen omdat ze door de Rooms-Katholieke Kerk verwerpelijk werden geacht.

Beschouw het als een veeg teken voor wat ons te wachten staat als HBO nu al een filmklassieker ‘Gone Withe The Wind’ uit 1939 in de ban slaat. De film zou enkel stereotyperingen van mensen met een andere huidskleur laten zien en de gruwelijkheden van de slavernij negeren. Als men elke film gaat beoordelen als was het een journaal, dan zal er nog weinig overblijven in de DVD-kast.

Wij zijn benieuwd naar wat er met er met de films van Eddy Murphy gaat gebeuren. Als Murphy in ‘Coming To America’ zich laat schminken tot een ‘white face’. Voelen we ons dan aangevallen? Zijn we geschokt omdat Eddy Murphy een ‘white old man’ neerzet als een karikatuur?

Kunnen we alsjeblief bij de essentie van het probleem blijven?