“Duizend scudraketten en granaten.”

We hebben nog drie dagen, en dan zal de stemming over de nieuwe abortuswet bepalen of België ophoudt te bestaan. Of zien we dat verkeerd? De soep wordt dan wel nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend, maar het lijkt er wel op.

Vanochtend lichtten we al toe hoe de nieuwe abortuswet de liberalen voor de keuze stelt of ze de abortuswet, of een federale regering willen. Een reactie van Open Vld kon niet uitblijven.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert is er niet over te spreken dat zijn N-VA-collega Bart De Wever de deelname aan de federale regering koppelt aan de stemming over de abortuswet. Lachaert blijft echter bij de hoeksteen van de liberale filosofie, de vrijheid (liber-tas) en zijn liberale parlementsleden zullen dus vrij zijn om donderdag over de abortuswet te stemmen. “De stemming kan alle kanten uitgaan, als het zover komt. Wij gaan onze parlementsleden niet opleggen wat ze moeten doen, net als andere partijen onze parlementsleden niet moeten zeggen wat ze moeten doen”, aldus Lachaert bij Radio 1.

Lachaert snapt niet dat Bart De Wever de rust verstoort door scudraketten af te vuren in de media. De Wever hoopt blijkbaar nog altijd op een historische verzoening tussen de PS en de N-VA, of is het plan-B van de patsstelling eigenlijk al plan-c van de verkiezingen? 0f gaat het nog verder en is het een poging om België volledig te laten verrotten?  

We zijn in ieder geval meer dan ooit ver weg van elke mogelijke redelijke oplossing. Als zelfs zij die de dezelfde taal spreken, mekaar niet meer begrijpen, zijn scudraketten misschien niet eens zo’n slecht idee en halen we voor eens en voor altijd deze Vlaamse toren van Babel neer.