Elektrische auto’s moeten op termijn de benzine- en dieselauto’s van onze wegen verdrijven. Alle grote automerken investeren volop in de elektrische toekomst. Net dit weekend komt Amnesty International met een opmerkelijke boodschap: elektrisch rijden is helemaal niet schoon.

Ze zijn dan waarschijnlijk wel beter voor het milieu hier waar ze rondrijden, maar waar de batterijen worden geproduceerd is dit een ander verhaal volgens Amnesty International. Maar ook de mensenrechten worden er vaak geschonden. Zo zou er ook sprake zijn van kinderarbeid.

Vooral de situatie in de Democratische Republiek Congo is dramatisch. Bij de ontginning van ertsen voor de accu’s dragen de mijnwerkers geen bescherming. Amnesty ontdekte bijvoorbeeld dat er in de kobaltmijnen met de blote handen gewerkt wordt, wat ten koste gaat van de gezondheid van de volwassenen en kinderen die daar werken. Kinderen: jawel… Ongeveer de helft van alle kobaltproductie voor accu’s komt uit Congo.

Sommige bedrijven als Apple, BMW, Mercedes, Samsung en Renault zouden inspanningen doen om de omstandigheden te verbeteren, maar volgens Amnesty International is er nog heel wat werk aan de winkel.

Moeten we dan maar naar een auto op aardgas of CNG kijken? Die stoot ongeveer negentig procent minder stikstofoxiden uit. Volgens een onderzoek van CREG is hij ook nog eens een pak goedkoper dan een benzine- of dieselauto.

Volgens het Amerikaanse ProPublica, een onafhankelijk centrum voor onderzoeksjournalistiek, is de ontginning van aardgas echter ook niet zo milieuvriendelijk. De methodes waarmee aardgas wordt ontgonnen zijn nog weinig wetenschappelijk getest. Zo zou drinkwatervergiftiging en bodemvervuiling direct verband houden met booractiviteiten bij gasontginning.

Maar wat is dan een volwaardig alternatief voor het milieu? Met zijn allen op de – elektrische – fiets? Vorig jaar werden in België 485.168 fietsen verkocht, waarvan 45 procent elektrisch. We kunnen van een trend spreken. Natuurlijk wel in gedachte houden dat in zo’n elektrische fiets ook een batterij zit. Je staat met een fiets nooit in de file en dat is op zich ook al heel milieuvriendelijk.

Conclusie: het is niet gemakkelijk milieuvriendelijk te zijn, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen proberen. Voor de korte ritten naar het werk: hup met de beentjes.