“En waarom hebt gij van die grote tanden?”

“Hartverwarmend”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Dat het jachtverbod nu maar snel opgeheven wordt”, reageert de jachtvereniging Hubertus Vlaanderen.

Wacht! Even terugspoelen. Onze minister juicht omdat de wolf zich weer voortplant in ons land? Waar juichen we eigenlijk voor? Dat wolven onze boerderijen als hun keuken kunnen beschouwen en er het ene schaap na het andere kunnen consumeren? Begin van een nieuwe actiegroep misschien? “Wolf’s Lives Matter”

De voorbije maanden is gebleken dat het onderwerp ‘wolf’ zeer gevoelig ligt. Als er één van die dieren (en ja, kan niet) wordt doogeschoten, staat het land op zijn kop, worden er duizenden euro’s gedoneerd en stelt men zowaar een echte onderzoeksrechter aan om de zaak op te lossen (hebben ze niets beters te doen bij justitie?). Als mama wolf zwanger is, wordt er zelfs een jachtverbod ingesteld voor alle militaire domeinen in Limburg. Je kon de everzwijnen tot in Antwerpen horen feesten.

“Ik hoop dat ze ongestoord mogen opgroeien”, zegt Zuhal Demir op haar Twitter-account. Willen we dat echt? Bekijk het eens van de kant van de wolven. Een confrontatie met de wereld van de mens zal onmogelijk te vermijden zijn. Het is naïef om te veronderstellen dat er geen conflicten zullen komen. Alleen al de maatregelen die moeten worden genomen om mama wolf de kans te geven om te werpen, bewijzen het artificiële karakter en tonen aan dat er in een sterk verkaveld land geen plaats is voor wolven. Opmerkingen als “na meer dan 150 jaar verwelkomen we de deze vier boefjes: Bosland Daltons” (opmerking van Demir nota bene) klinken schattig ( nu ja, kinderachtig) maar bewijzen de wolf geen dienst omdat het alleen maar wordt bekeken vanuit het oogpunt van de mens. Een wolf heeft ruimte nodig en die hebben we niet en kunnen we hem, jammer genoeg, ook niet geven.