Is het Bpost die faalt, of het systeem?

Eén miljoen leveringen per dag.

De postbedrijven kunnen de online bestellingen niet meer aan. Corona heeft de consument het online shoppen leren kennen. Het koopgedrag is in een paar maanden tijd, noodgedwongen, richting de webshop gekanteld. Dat zag iedereen aankomen, maar toch was niemand voorbereid. Slecht management, of simpelweg onhaalbaar?

We hebben de neiging om meteen met een beschuldigend vingertje naar onze ‘trage’ Bpost te wijzen, maar dat is te kort door de bocht. Het bedrijf zette in totaal al 3.000 extra werknemers en 1.500 extra bestelwagens in. Ze moeten nu gemiddeld 580.000 pakjes verwerken, dubbel zoveel dan normaal. Verwacht wordt dat we volgende week naar 1 miljoen pakjes per dag gaan. Tegen die pakjes-tsunami is het systeem niet opgewassen.

Winkelketen Hema schroefde zijn Black Friday-promoties terug omdat Bpost het niet allemaal geleverd krijgt. Er werden vrachtwagens met producten geweigerd aan het sorteercentrum, omdat het te druk was. Ook de Nederlandse webwinkel Bol.com nam maatregelen. “We hebben de marketing stopgezet. We communiceren alleen nog over acties rond de feestdagen, niet over Black Friday-promoties”, zei woordvoerder Tamara Vlootman op Radio 1. Bol.com geeft voorrang aan alles wat met corona, Sinterklaas en de feestdagen te maken heeft.

Bij de postbedrijven zijn ze voorzichtig als het gaat om ‘uitbreiden’, niemand weet of dit tijdelijk is een of een structureel probleem voor de toekomst. Webshops pakken graag uit met een levering binnen de 24 uur, maar schuiven daarmee het probleem in de nauwe schoentjes van de post.

Het zal nodig zijn om na de feestdagen met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten om te bezinnen en te reorganiseren. Voorlopig moeten we op de blaren zitten en leren wennen aan de groeipijnen van het nieuwe normaal.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More