Krijgt u ook de kriebels van het vreselijk geluid wanneer iemand zijn vinger knakt? Of bent u iemand die knakt en vindt dat het een prettig gevoel geeft? Dan wil je waarschijnlijk weten of dat nu zo gezond is of niet.

Zo’n zeventig jaar geleden ontdekte wetenschappers al dat het geluid te verklaren is door een holte die ontstaat als je gewrichten uit elkaar trekt. Omdat er niet genoeg vocht is om die ruimte op te vullen weerklinkt een knak. Volgens de meeste wetenschappers, levert het knakken van de vingers geen schade op.

Een Amerikaanse arts Donald Unger nam de proef op de som. . Hij knakte zijn vingers van zijn linkerhand zestig jaar lang. Zijn vingers van zijn rechterhand knakte hij niet. Na al die jaren heeft men geen zichtbaar en voelbaar verschil in de structuur van gewrichten gevonden.

Zijn er dan totaal geen gevaren bij het knakken? Zolang dit met mate gebeurd is er geen probleem. Wanneer iemand extreem hard en vaak zijn vingers knakt dan kan er wel degelijk instabiliteit bij de gewrichten ontstaan. De kapsels en banden die je gewrichten op hun plek houden kunnen met de tijd hier onder lijden. Wanneer je pijn en stijfheid voelt bij het knakken kan je best even langs een huisarts gaan.