DNA-test betaalbaar, makkelijk en… spannend.

Een moeder is altijd de natuurlijke moeder, bij vaders ligt dat wat moeilijker.

Over het vaderschap gaan de wildste verhalen rond. 10 tot 30 procent van de kinderen zou een ‘bastaardkind’ zijn. Onderzoek heeft al jaren geleden bewezen dat dat cijfer sterk overdreven is en dat het echte percentage rond de 1 procent zou liggen.

Blijft er echter voor velen de vraag of ze van de melkboer zijn of niet.

Voor de twijfelaars onder ons zijn er nu de talrijke online DNA-testen. Voor een goeie 50 euro kan je vandaag te weten komen of je bij de volgende vaderdag nog een stropdas koopt voor je vader of voor een vreemde man.

De test is heel simpel en snel: je maakt een profiel aan en krijgt een DNA-test thuis gestuurd. Een kleine 3 weken later krijg je antwoord op je vraag.

Maar daar stopt het niet. De labo’s gaan nog een stapje verder en slaan je DNA-profiel op in een database. De mogelijkheid bestaat dus dat je erachter komt dat je nog een halfbroer of halfzus hebt of in het geval van donorkinderen, wie al dan niet je vader is. En het gaat nog verder. Want iedereen die zich na jou inschrijft, wordt ook automatisch aan jou gelinkt. Je kan dus na enkele jaren het bericht krijgen dat je nog wat extra ‘familie’ hebt

Onlangs kwam een West-Vlaming te weten via zo’n DNA-test dat zijn vader niet zijn donorvader was en dat de arts destijds het zaad van een andere man bij zijn moeder had ingebracht. 

Stel jezelf dus eerst de vraag of je het antwoord wilt weten, voor je de vraag stelt.