Is Kerstmis vieren echt zo belangrijk?

“Niet iedereen heeft een villa gelijk meneer doktoor.”

Regering en experts gaan nu al uitzoeken hoeveel hoedjes, guirlandes en vuurwerkstokjes we straks mogen bestellen voor het feest van het licht.

“Kerstmis vieren? Dan hebben we een kerstgolf op intensieve zorg. Maar die gaan wij niet opvangen. Sorry, dat doen we niet meer”, zei Sabeth De Waele, diensthoofd Intensieve Zorg van het UZ Brussel gisteren in ‘De Afspraak’. Zij heeft overschot van gelijk. Het is een pijnlijke constante sinds maart dat wetenschappers draaien en keren met hun advies, zichzelf tegenspreken en komen aandraven met wereldvreemde oplossingen.

Vrijdag gaan virologen en psychologen op het Overlegcomité de komende feestdagen én de vakantieperiodes bekijken. Een onmiddellijke versoepeling zit er niet in, maar voor Kerstmis lijkt het erop dat ze geneigd zijn om voor een uitzondering te gaan. Georges-Luis Bouchez kwam daar gisteren al mee aandragen, al is zijn voorstel niet realistisch.

Is Kerstmis dan echt zo belangrijk?

Misschien wordt het tijd dat er in het Overlegcomité ook een vertegenwoordiger van ‘de gewone man’ wordt opgenomen, iemand die voeling heeft met de werkelijkheid. Voor veel mensen valt er namelijk weinig te vieren. Want de portemonnee is leeg, beste wetenschappers.

“Ik weet al van buren die vuurkorven gaan buitenzetten om veilig te kunnen toosten op het nieuwe jaar”, horen we biostatisticus Geert Molenbergs zeggen. Niet iedereen heeft een villa met een tuin met vuurkorven, mijnheer Molenberghs. Er zijn ook mensen die ergens vijf hoog de eindjes aan mekaar moeten knopen.

Maar Molenberghs heeft nog meer geweldige ideeën. Hij ziet een rol weggelegd voor de cultuur- en evenementensector. Zij zouden veilig kleine bijeenkomsten kunnen organiseren. Nja. De cultuursector is op sterven na dood, om dan van een cijfervreter te moeten horen hoe je vak herleid wordt tot het gehuppel van een cliniclown, dat doet pijn. Misschien wordt het tijd dat alle schoenmakers voortaan bij hun leest blijven?

 

 
 
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More