“Ik moet nog een betere coach worden en zal dat in de toekomst ook zijn.”

Wanneer komt er nog eens goed nieuws van Anderlecht? Wanneer zal ‘het project’ eindelijk werken? Het lijkt erop dat de strategie van Anderlecht gebaseerd is op ‘geloof’. Geloof in betere tijden, geloof in Vincent Kompany, geloof in ‘het project’. Maar wie weet er eigenlijk precies wat ‘het project’ is? Het lijkt stilaan op een geheime methode van Harry Potter, maar dan zonder resultaten.

Voorzichtig durven we ons de vraag stellen of de genialiteit van Kompany ons niet blind maakt voor zijn falen als coach. Het geduld van Anderlecht is ontroerend, maar de prijs is hoog. Niet alleen in zuivere centen, maar ook in aanzien. Je kan de komst van Kompany als coach – die hij aanvankelijk niet officieel mocht zijn – bezwaarlijk succesvol noemen. Cijfers liegen niet. De talloze ontslagen om de geniale verloren zoon een plaats te geven, zijn pijnlijk. Dan mag je – denken wij bescheiden – toch eens een succesje verwachten?

De match van gisteren tegen OH Leuven was een club als Anderlecht onwaardig. Ze geven 2-0 weg en eindigen met 2-2.

“Mijn fout”, vertelt Kompany via de video-app Zoom.“Ik had hier als trainer meer moeten doen. Dit is al het achtste punt dat we zo kwijtspelen en dat vind ik mijn verantwoordelijkheid. Ik verwijt mijn spelers niets, zeker wat betreft engagement en intensiteit. Maar ik moet eerlijk zijn met mezelf, ook naar de spelers en fans toe: ik had beter kunnen doen. Al is dat niet abnormaal, dit hoort bij mijn ontwikkeling als coach.”

Kan allemaal wel zijn, maar is hij ondertussen niet een veel te dure leerling aan het worden?