Het coronavirus laat zich niet in één antwoord vangen.

Vele respiratoire virussen verspreiden zich minder gemakkelijk als het mooi weer is. Van griep – waar het coronavirus vaak (ten onrechte) mee wordt vergeleken – zou je kunnen zeggen dat het een winterziekte is. Velen denken dan ook dat het goede weer dat op komst is, het coronavirus zal kunnen tegenhouden. Maar het lijkt erop dat het het virus zich niet veel aantrekt van temperatuur. We zien besmettingen wereldwijd van -25°C in Mongolië tot +30°C in Afrika.

Men is wel te weten gekomen dat de buitenkant van coronavirussen harder wordt als het koud is en daardoor langer buiten het lichaam kan overleven en daardoor meer mensen zou kunnen besmetten. Bovendien ziet men wel dat er meer besmettingen zijn waar het koeler en hoger is, maar harde conclusie durven wetenschappers daaruit niet te trekken.

Zij vrezen dat ‘gewone mensen’ wél conclusies trekken en in analogie met griep ervan uitgaan dat het bij warm weer veilig is en er dus ook geen probleem in zien om straks een barbecue met de vrienden te organiseren.

Goed weer zou dus wel eens slecht nieuws kunnen zijn.

Met andere woorden, we weten nog niet echt heel veel over het virus. Het enige dat we weten is dat als je je handen wast en afstand houdt, dat dat (voorlopig) het enige verweer is tegen Covid-19.