Afgelopen vrijdag werd Nieuw-Zeeland opgeschrikt door twee terroristische aanslagen op moskeeën in Christchurch. De aanslag kostte zo’n vijftig moslims het leven. Deze daad is de nieuwste in de gestaag groeiende lijst van islamofobe misdaden die wereldwijd gepleegd worden.

Op 15 maart 2019 opende de 28-jarige Brenton Tarrant Peters tijdens het vrijdaggebed het vuur op de Masjid al-Noor-moskee in Christchurch, de tweede grootste stad van Nieuw-Zeeland. Enkele minuten later richtte hij zijn semi-automatische wapens op de iets verderop gelegen Linwood Masjid-moskee. De man streamde de aanslagen live op sociale media.

Brenton Tarrant Peters is een voormalig fitnessinstructeur die vermoedelijk tijdens zijn reizen naar Europa en Azië geradicaliseerd is. Hij zou anoniem actief geweest zijn op extreemrechtse internetfora om zijn overtuigingen te voeden. In het manifest dat hij vlak voor de aanslagen publiceerde en dat hij The Great Replacement noemt, licht hij zijn motieven toe. Hij zou ervan overtuigd zijn dat “de westerse samenleving overspoeld is door groepen die daarin niet thuishoren” en wees naar het aantal geboortecijfers van moslims in de wereld als aanleiding voor zijn daden. Verder verklaart hij in het manifest dat hij zich zou hebben laten inspireren door Anders Behring Breivik. 

De meeste slachtoffers die bij de terroristische aanslagen in Christchurch vielen, waren vluchtelingen uit Afghanistan, India, Pakistan en Somalië, die in Nieuw-Zeeland een beter leven zochten. Zij waren echter niet de eerste slachtoffers van extreme islamofobie.

Onderstaande kaart van het Andalou News Agency geeft de zwaarste racistische aanvallen op moslims weer tussen 2011 en 2019, met in België de aanslag op twee 19-jarige meisjes uit Maghreb.

Volgens experts is het groeiend aantal racistische aanvallen op moslims in Westers georiënteerde landen het gevolg van het opkomen van extreemrechtse partijen en overtuigingen en het voorkomen van triggerende incidenten, zoals bij ons de aanslag op Zaventem in 2016 en de schietpartij in Luik vorig jaar.

Hoewel de westerse wereld meerdere malen het slachtoffer is geworden van terroristische aanslagen, blijven moslims de grootste doelwitten en slachtoffers van dergelijke aanvallen. De meeste terroristische aanslagen worden immers gepleegd in landen met een islamitische meerderheid. Op dezelfde dag als de aanval in Nieuw-Zeeland, werden er nog twee terroristische aanslagen gepleegd, in Syrië en Somalië. Deze twee landen staan aan de top van de lijst met terroristische aanslagen. In Somalië, waar 98,9% van de bevolking moslim is, werden er in 2016 alleen zo’n 359 aanslagen gepleegd.

Onderzoek van Anthony H. Cordesman, specialist in onder meer geopolitiek en internationale veiligheid, toont aan dat er in Europa en de VS tezamen tussen 1 januari 2015 en 16 juli 2016 zo’n 658 doden vielen bij terroristische aanslagen. In andere regionen van de wereld vielen er in dezelfde periode 28.031 (zo’n 43 keer meer) slachtoffers. 83% van alle aanvallen en 90% van alle doden deden zich dat jaar voor in islamitische landen en zeven op de tien landen die de meeste terroristische aanslagen te verduren krijgen, zijn moslimlanden. 

De afgelopen jaren zijn dergelijke aanvallen tegen moslims nu ook in westerse landen in opmars. In Duitsland werden er in 2016 door de media meer dan 3.500 gevallen van racistisch geweld tegen voornamelijk Syrische vluchtelingen en op vluchtelingentehuizen opgetekend.

Onderzoekers menen dat deze aanvallen echter niet opgenomen worden in de media wanneer ze geen fatale afloop kennen. Daardoor is het grote publiek zich vaak ook niet bewust van het groeiende aantal gevallen van racistische aanslagen op moslims. In februari van dit jaar toonden onderzoekers aan de staatsuniversiteit van Georgia en de universiteit van Alabama aan dat feiten die door moslims gepleegd worden, tot 357 procent meer media-aandacht krijgen dan feiten gepleegd door andere bevolkingsgroepen.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught