Als twee voormalige ingenieurs van Ferrrari iets in elkaar knutselen, dan krijgt u dit.

Een tweetaktmotor heeft enkele voordelen tegenover een viertaktmotor. In de plaats van vier slagen, doet deze motor slechts twee slagen. Daardoor kan uit een kleinere cilinderinhoud meer vermogen gehaald worden. Omdat de opbouw van de motor minder complex is, wordt er ook nog eens bespaard op onderdelen en dus gewicht.

Er kleven ook wel wat nadelen aan zo’n tweetaktmotor. Het verbruikt meer benzine. Niet alleen benzine trouwens, ook olie. Tweetakt is dus minder goed voor het milieu. Dat is meteen ook de reden waarom de techniek tegenwoordig bijna niet meer gebruikt wordt.

Toch wisten enkele Italianen de 250cc grote tweetakt – Duecinquanta is dan ook Italiaans voor tweehonderdvijftig – aan de emissienormen te laten voldoen. Het blokje produceert zo’n tachtig pk. Dankzij veelvuldig gebruik van koolstofvezel, weegt de Duecinquanta net geen honderd kilogram.

Prestaties zijn nog niet bekend, maar met deze combo gewicht/ vermogen belooft het een scheurijzer te zijn. Al is de prijs ook wel pittig: 40.000 euro namelijk.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.