Al is dat ook verboden natuurlijk: 68 maffiosi werden al in de doos gedraaid.

De tijd dat de maffia enkel centjes verdient met drugs, wapens, prostitutie en afpersingen is voorbij. Vluchtelingen: dat is de moderne business. In Italië zijn er daar toch genoeg van.

Neem nu het kamp Isola apo Rizzuto, een van de grootste vluchtelingenkampen van gans Europa. Via een katholieke liefdadigheidsorganisatie wist de Ndrangheta-clan er toch een flinke poot tussen de deur te krijgen. En er 32 miljoen euro buiten te slepen. De roversbond bespaarde vooral op voedsel. Wanneer het kamp vol zat – er is plek voor zo’n 1.600 vluchtelingen – werd er eten besteld voor slechts 800 man. Om er variatie in te houden, liet men ook al eens een container varkensvoer komen.

Helaas voor de Ndrangheta-clan is ook het Italiaanse gerecht niet van gisteren. Operatie Jonny werd op poten gezet, een actie waar maar liefst vijfhonderd agenten aan deelnamen. 68 criminelen werden opgepakt.

Toch is het probleem nog bijlange niet opgelost. Op het eiland Lampedusa, waar jaarlijks honderdduizenden vluchtelingen toekomen, zouden tal van opvangcentra in handen zijn van de misdaad. En als we de gangster Salvatore Buzzi mogen geloven, schuift dat bijzonder goed. “Ik verdien intussen beter aan vluchtelingen dan aan drugshandel”, grapte hij onlangs in een onderschept telefoongesprek.

Italië geeft sinds de vluchtelingencrisis jaarlijks zo’n 800 miljoen euro uit aan de opvang van migranten. Een niet onbelangrijk deel daarvan verdwijnt dus in criminele zakken. Maar allicht wordt er niet enkel met budgetten gesjoemeld. Er zijn sterke aanwijzingen dat de maffiameneren ook vluchtelingen verkopen. Mannen als slaaf in de landbouw, vrouwen als prostituee.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.