Eindelijk eens een hybride cross-over die ons hartje sneller doet slaan.

Het is een spreekwoord dat nog net niet in de Van Dale staat: ‘Iedere autoliefhebber moet in zijn leven met een Alfa Romeo gereden hebben’. Om vervolgens een microbe te pakken te krijgen waar je nooit meer van af geraakt.

Ondergetekende kan daar over meespreken. Na een jaar gereden te hebben met een Alfa die nogal wat, euh, liefde nodig had, gingen we voor een nieuwe opvolger. Op de keuzelijst stonden een Alfa Romeo Giulia en een coupé van een Duits merk. Uiteindelijk werd het dat Duitse merk. Maar nu, twee jaar later, voel ik nog steeds een tikkeltje jaloezie wanneer ik een Giulia zie rijden.

Dat heeft met het rijgedrag, maar ook met de looks van Alfa Romeo te maken. Daarvan is dit alweer het bewijs. Compacte SUV’s/ cross-overs/ whatever (schrappen wat niet past) met een hybride aandrijflijn komen tegenwoordig onze oren uit. Vooral in Azië blijken ze tegenwoordig aan de bomen te groeien.

Wat neemt Alfa Romeo mee naar het Autosalon van Genève? Tja, een Alfa natuurlijk. Een Tonale: een cross-over met een hybride aandrijflijn. Maar dan wel een exemplaar waarvan de looks ons hart op slag sneller doen slaan.

De Tonale is nog maar een concept, maar er zou spoedig een productieversie moeten komen die de inmiddels hoogbejaarde Giulietta moet aflossen.

Wat de buitenkant betreft, zou-ie min of meer ongewijzigd zo in productie kunnen. 21-duims ‘telefoon-draaischijfwieen’, de driedubbele koplampen met daartussen de Scudetto en de in een punt lopende achterruit met daaronder ranke achterlichten, doen ons denken aan de eveneens bloedmooie Brera.

Het interieur is misschien net iets te futuristisch om zo over te nemen in een productiemodel. De bekende DNA-knop is eveneens in de Tonale aanwezig. Dit keer staat de ‘D’ echter niet voor ‘Dynamic’ , maar wel voor ‘Dual Power’. In deze modus geven zowel de brandstofmotor die voorin ligt als de elektromotor op de achteras hun volle vermogen af. Hoeveel dat volle vermogen is, dat willen ze bij Alfa Romeo voorlopig nog niet kwijt.

Nog vermeldenswaardig: bij Alfa Romeo claimt men dat ‘de zoem van de elektromotor de authentieke Alfa Romeo-brul’ begeleidt in de Tonale.

Laat ons hopen dat die authentieke Alfa Romeo-brul weldra gewoon weer tot de standaarduitrusting behoort, want die ontbreekt op de huidige modellen – met uitzondering van de Quadrifoglio-versies – toch wel.

1

Image 1 of 11

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.