Italië vraagt aan Europa een Patriot Act tegen terrorisme

“We zouden moeten gaan nadenken over iets groters dat werkt voor de hele EU.”

Na de dodelijke aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk stelt de de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio op Facebook voor om naar Amerikaans model een Patriot Act te ontwikkelen in Europa. Hij wil er de komende dagen over bijeenzitten met zijn Europese collega’s. Hij pleit er onder meer voor om nauwer toezicht te houden op moskeeën en “illegale migratiestromen.”

Na de terreuraanslagen in New York van 11 september 2001 wilde president George W. Bush krachtdadig kunnen optreden tegen terroristen. Daarvoor werd de Patriot Act in het leven geroepen, een pakket van maatregelen die de veiligheids- en inlichtingendiensten meer armslag gaf. Concreet betekende dat de overheid meer middelen kreeg om inlichtingen over burgers te vergaren en bij te houden. Alles wat in de ogen van de veiligheidsdiensten relevant kon zijn, mocht worden bijgehouden.

De wet werd bekritiseerd door mensenrechtenactivisten en verdedigers van burgerlijke vrijheden. Maar je kan je de vraag stellen waar de vrijheid van een illegaal eindigt en die van ons begint.

In meno di una settimana più di due attentati terroristici hanno sconvolto l’Europa. Sono stati colpiti Paesi con i…

Geplaatst door Luigi Di Maio op Dinsdag 3 november 2020

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More