Jambon: “Er is geen enkele fout gemaakt”

“Ik heb nooit, maar dan ook nooit de intentie gehad om de waarheid te verdraaien. Waarom zou ik dat doen.”

De druk op Jambon was hoog de afgelopen dagen. Omdat de minister voortdurend achter de feiten zat aan te hollen en alsmaar in het defensief werd gedwongen, besloot hij om in zijn eigen Brasschaat een persconferentie te beleggen.

De waarheid in het dossier Chovanec krijgt hoe dan ook een politiek sausje. De coalitiepartners in de Vlaamse regering zullen Jambon allicht sparen. CD&V zal sterke Jan het leven niet moeilijk maken omdat Jambon Wouter Beke heeft gespaard toen die in nauwe schoentjes zat. Open Vld wil het risico niet lopen om N-VA te verliezen. Als Vivaldi niet lukt, zouden ze N-VA nog wel eens nodig kunnen hebben. En N-VA staat traditioneel altijd achter haar mensen, ook in moeilijke tijden.

Jan Jambon zat de afgelopen dagen in Italië. In plaats van een boekske te lezen aan het zwembad, is de minister-president samen met zijn kabinet en naaste medewerkers, druk bezig geweest met het leggen van ‘de puzzle Chovanec’. Volgens het kamp Jambon was het verslag dat ze destijds te lezen kregen onvolledig en kon je er niet uit opmaken dat een om een problematisch politieoptreden ging.

De grote vraag was of Jambon de Slovaakse ambassadeur over de zaak heeft gesproken of niet. Jambon zei daar op zijn eigen persconferentie het volgende over: “De Slovaakse ambassadeur werd begin maart door twee van mijn medewerkers ontvangen. Ik was daar zelf niet bij. Enkele maanden later, op 30 mei, heb ik hem wel zelf gesproken, maar ik herinner me die bijeenkomst – met de hand op het hart – niet meer. Op 29 mei werd aanslag gepleegd in Luik, die een dag later werd opgeëist door Islamitische Staat. Ik heb de Slovaakse ambassadeur die dag kort gesproken, maar ben meteen erna vertrokken naar Luik. Mijn aandacht is toen volledig naar daar gegaan. De zaak-Chovanec was in handen van Justitie. Ik betreur het ten zeerste, maar ik herinner mij heel erg weinig van die zaak.”

De verdediging van de minster-president steunt dus op het feit dat hij zich door omstandigheden niets meer herinnert. Bovendien wijst Jambon erop dat de zaak toen in handen van justitie was en hij er zelfs niets over mocht zeggen.

“Door overhaaste uitspraken te doen heb ik mezelf in nesten gewerkt”, besluit Jambon. “Het dossier is door mijn kabinet correct behandeld. Er is geen enkele fout gemaakt. Ik kon en mocht geen bijkomende informatie geven.”

Volgens Jambon zal deze zaak Chovanec dan ook verder geen politieke gevolgen hebben.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More