Het einde van de goednieuwsshow van Jambon.

Jambon I stuntelt dag na dag. Gisteren weigerde de minister-president nog om de begrotingstabellen te tonen aan het parlement, vandaag kreeg ‘De Standaard’ een toelichting. Meteen is duidelijk waarom Jambon liever een spelletje speelde op zijn smartphone. Jambon wil namelijk 2 miljard besparen en doet hiermee een gooi naar de minst sympathieke minister-president uit onze Vlaamse geschiedenis.

De gezinszorg moet 50 miljoen euro inleveren. Het Vlaams agentschap voor personen met een handicap 40 miljoen euro. Het onderwijs, aan wie een investering van 250 miljoen euro werd beloofd,  mag dat bijna in zijn geheel teruggeven want het secundair onderwijs moet 100 miljoen euro inleveren, het kunstonderwijs 20 miljoen euro, het volwassenenonderwijs 5 miljoen euro en het hoger onderwijs meer dan 60 miljoen euro.

Op personeel komt een algemene besparing van 75 miljoen euro. Op werkingskosten van administratie of agentschappen 250 miljoen euro en nog eens 180 miljoen euro bij de gesubsidieerde sector zoals cultuur. De vrijstelling van de werkgeversbijdragen voor 55-plussers wordt opgetrokken naar 58 jaar: nog eens 200 miljoen.

Dienstencheques worden duurder omdat de fiscale aftrek daalt van 30 naar 20 procent: 70 miljoen euro. Extra kilometerheffing voor vrachtwagens: 327 miljoen euro. De afschaffing van de woonbonus die wordt vervangen door de verlaging van de registratierechten – waarvan ze ons doen geloven dat huizen goedkoper zouden worden – levert 327 miljoen euro op.

In totaal meer dan 2 miljard euro dus. Er is wel 1,6 miljard euro beloofd aan investeringen in de algemene infrastructuur van ons land, maar die komen voornamelijk aan het eind van de legislatuur.

Er zijn pittige gesprekken op komst in het Vlaams parlement. Jambon riep in zijn septemberverklaring van oktober iedereen op om het negativisme achter ons te laten. Dat gaat moeilijk worden.