Begin december wordt het “een week lang vuurwerk”.

Het middenveld pikt het niet meer en gaat begin december staken. Hoogtepunt wordt een grote manifestatie op 5 december in Brussel.

Het is ondertussen voor iedereen duidelijk geworden waarom Jambon bij aanvang van zijn legislatuur liever een spelletje angry birds zat te spelen dan om zijn begroting bekend te maken. De Vlaamse regering wil namelijk besparen, besparen, besparen : 6 procent uit de subsidiepot van 3 miljard.

“We besparen niet voor ons plezier”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Vlaams minister-president. “We investeren in onderwijs en zorg. Maar als je wil dat de rekening op het einde van de legislatuur nog klopt, moet je ergens beknibbelen. En dan moeten er keuzes gemaakt worden.”

De woordvoerder heeft daar natuurlijk een punt, maar het is vooral willekeur en de vaak onlogische keuzes van Jambon die de ergernis in het veld doen omslaan in woede. Het is ook maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Beweren dat je investeert in onderwijs en zorg? Dan ga je wel heel kort door de bocht. 

In een open brief in ‘De Morgen’ roepen 117 middenveldorganistaties daarom op om in de eerste week van december massaal het werk neer te leggen.

“Als de regering echt wil investeren in een warm Vlaanderen, dan schroeft ze haar desastreuze plannen voor het middenveld, de openbare dienstverlening en de cultuursector terug”, schrijven de actievoerders. Jambon beweert dat iedereen moet besparen, maar volgens de middenveldorganisaties klopt dat helemaal niet. Jambon blijft in enkele paradepaardjes investeren en dwingt andere sectoren op de knieën.

De jeugdsector, de cultuursector, de welzijnssector, allemaal sectoren die eerder al stevig moesten inleveren, krijgen van Jambon een soort van doodvonnis. “Een paar grote vervuilers in de petrochemie en staal daarentegen zien hun 34,5 miljoen euro subsidie – uit het klimaatfonds – bijna verdriedubbeld worden”, aldus de actievoerders.

Het ziet er naar uit dat de Sint voor Jambon geen lekkers zal brengen, maar een roe.