Ik had het extreme genoegen James Cooke te mogen ontmoeten op de Evanna in Antwerpen. Het waren vreemde tijden. De Meir en de De Keyserlei lagen er verlaten bij door de lockdown. Onder de deuren van de winkels puilde de post uit. Ik dacht aan alle bedrijven die facturen hadden gestuurd (en aan het wachten waren op de betaling).

Op de boot heerste uiteraard een vreemde stemming ondanks de verjaardag van de grootste koning die België ooit gekend heeft (volgens Filip zelf dan toch) die dag.

Ik ontmoette er twee professionals die bovendien sympathiek, humoristisch en aangenaam waren. Ja, ook James is een vakman. Ik heb het al geschreven, en ik zal het blijven herhalen tot iedereen het in Vlaanderen weet (ook de derderangskomiek Xander De Rycke).

Ik was dan ook niet verbaasd dat “Assisen – De Badkuipmoord” op weg is om een groot succes te worden. James Cooke, die het theaterstuk omboog tot een online-versie, is uiteraard overgelukkig. Hij nam dit risico immers met zijn eigen spaarcenten.

“Mijn vennoot Bob en ik wilden niet wachten tot het water ons aan de lippen stond, dus hebben we besloten om met ons productiehuis Uitgezonderd te investeren in iets nieuws”, vertelde James Cooke enkele weken geleden in het vakblad Dag Allemaal.

Die investering, zo weet Het Laatste Nieuws nu, bestond eruit om dat interactief online-theaterstuk te maken

Op anderhalve week schreven al bijna vierduizend mensen zich in om te mogen zetelen in de grootste virtuele volksjury ooit. Een kaartje is nochtans niet goedkoop.

Het Laatste Nieuws: “Iedereen die een kaartje koopt, kan online een rechtszaak rond een moord volgen en de beklaagde schuldig of onschuldig bevinden. Het proces start op 20 oktober, een week later wordt de uitspraak verwacht.”

Wat een interessant idee (geen ironie hier). James toont aan dat mensen uit de cultuursector wel degelijk alternatieve oplossingen kunnen bedenken. Ze kunnen outside the box denken, zoals dat heet. Goed gedaan James… En voor wie het nog niet doorheeft: de toekomst zal digitaal zijn.