We herinneren ons allemaal de grote en terechte verontwaardiging over de dierenmishandeling van Jan Fabre een paar jaar geleden.

Op 25 oktober 2012 ontstond er een controverse toen katten op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog werden gegooid. De katten vielen van enkele meter hoog hard met hun rug op de traptreden doordat zij niet werden opgevangen. De dierenmishandeling vond plaats in het kader van een filmproject van Jan Fabre – De Krijgers van de Schoonheid – met de Franse cineast Pierre Coulibeuf.

Het heeft Fabre niet belet om zijn activiteiten verder te ontwikkelen. De vennootschap Angelos van Fabre heeft eindelijk de resultaten over het laatste boekjaar (tot eind juni 2019) neergelegd. De bedrijfswinst bedroeg dat jaar net geen anderhalf miljoen euro. De totale activa stegen naar bijna 5 miljoen euro.

In 2000 beplakte Fabre al eens de zuilen van de Gentse Universiteitsaula met echte ham. Het werk heette Benen van de rede ontveld: (niet meer voor consumptie geschikte) ham op zuilen. Dit werk riep veel controverse op. Een citaat uit de pers: ‘Daar honderden kilo’s vlees tegenaan gooien, terwijl er mensen zijn die nog geen 100 gram kunnen kopen’. Tegenstanders rukten er stukken vlees af. Er ontstonden relletjes, de politie moest zelfs tussenkomen. Precies wat Fabre had gehoopt…