Janina Scarlet was nog geen 3 jaar oud toen de ramp in de buurt van de Oekraïense stad Tsjernobyl gebeurde. Op 26 april 1986 om ongeveer 1:23 uur, blies een onwaarschijnlijke vuurbal het deksel van een kernreactor. De explosie verspreidde giftige straling over grote delen van Oekraïne, inclusief de woonplaats van Scarlet. Ze vertelt haar verhaal aan Business Insider.

Radioactief stof dat na de ontploffing vrijkwam bereikte de rivierstad Vinnytsia op ongeveer 200 kilometer van de ramp. Hier woonde het gezin van Scarlet. “De eerste paar weken na de ramp werd ons niet veel verteld. We wisten enkel dat er iets gebeurd was in de kerncentrale van Tsjernobyl” zei Scarlet. “Er werd ons verteld dat alles in orde was. Mensen in Oekraïne gingen dan ook gewoon door met het normale leven. Ze gingen naar buiten om de frisse lucht in te ademen en aten fruit uit de tuin. We wisten niet dat alles vergiftigd was. ”

Na het ongeluk werd alles binnen een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale als verboden terrein beschouwd . Maar de familie van Scarlet woonde buiten dat kleine gebied. Ze bleven negen jaar na de ramp in de grotere radioactieve zone van Tsjernobyl wonen. Ze herinnert zich dat ze lange tijd ziek was, thuisbleef van school en vaak naar het ziekenhuis ging. Kinderen uit de buurt van Tsjernobyl, hebben vaker schildklierkanker en volwassenen hebben meer kans op het ontwikkelen van leukemie. “Ik kende een aantal mensen die heel jong waren en zeer snel kanker kregen en stierven”.

Scarlet legt uit dat ze als kind vaak ziek was omdat ze een zwak immuunsysteem heeft. Zo had ze ook regelmatig neusbloedingen. Ze heeft nog steeds last van migraine en andere kwaaltjes. “Zelfs met een simpele verkoudheid had mijn immuunsysteem het heel moeilijk”.

Ze heeft nog verschillende kleine herinneringen van de maanden na de ramp. Zo herinnert ze zich gigantisch fruit. “Appels bijna zo groot als watermeloenen.” Maar ze weet ook nog dat het leven in de radioactieve zone akelig rustig was. “Mijn ouders vertellen me dat het de mooiste lente was die ze ooit hadden gezien, want blijkbaar veroorzaakte de ramp een mooie bloei en groei in de natuur” zei ze. “Helaas was veel ervan giftig.”

Vandaag de dag werkt Scarlet als een erkend psycholoog en woont in San Diego, Californië. Scarlet gebruikt superheldenverhalen om haar patiënten te helpen. In Amerika leerde ze de X-Men-comics kennen. “De superheldenwereld staat dan ook vol met traumatische oorsprongsverhalen. Zo heeft Wolverine een nucleaire bom doorstaan. Hij heeft een ‘toxische immuniteit’, wat betekent dat hij volledig immuun is voor ziekten en dat straling hem helemaal niet kan schaden. Zo kunnen soms onze pijnlijke verhalen ons meer kracht geven dan we ons ooit zouden kunnen hebben zonder deze ervaringen.”