Japan koestert de slachtofferrol, maar verbiedt nucleaire wapens niet

A mushroom cloud billows into the sky about one hour after an atomic bomb was detonated above Hiroshima, Japan.

75 jaar geleden ontplofte de bom op Hiroshima

Zes augustus 1945, kwart over acht, de Amerikanen lossen een atoombom uit het vliegtuig, Enola Gay, en vernielen Hiroshima. 140.000 mensen komen om het leven. Door de straling komen daar in latere jaren nog eens dubbel zoveel slachtoffers bij. Men schat het totaal aantal doden op 300.000. Volgens de geschiedenisboekjes van de overwinnaars, maakte de atoombom op Hiroshima en de bom op Nagasaki – drie dagen later – een einde aan de tweede wereldoorlog.

Door de bom op Hiroshima was iedereen binnen een straal van 500 meter op slag dood, binnen een straal van twee kilometer waren alle huizen volledig verwoest. Een uur na de ontploffing kwam ‘zwarte regen’ uit de lucht vallen waardoor velen fatale brandwonden opliepen, de radioactieve straling deed vervolgens de rest.

De Amerikanen verantwoorden de twee bombardementen als noodzakelijk om de oorlog te stoppen. In hun beleving was een atoombom de enige manier om de Japanners met hun samoerai-mentaliteit tot de overgave te dwingen. In het kamp van de verliezers ziet men dat enigszins anders. Volgens hen was Japan al op de knieën gedwongen en was de capitulatie onafwendbaar.

Japan is het enige land waar tot nog toe ooit een atoombom is gebruikt en wentelt zich daarmee volgaarne in de slachtofferrol. Over het nut en de noodzaak van het gebruik van de kernbommen, bestaan allerlei discussies, maar de houding van het huidige Japan is op zijn minst hypocriet te noemen. Vandaag herdenkt met veel poehaa de aanslag van 75 jaar geleden, maar het verdrag over het verbod op kernwapens van 2017 werd door datzelfde Japan niet ondertekend.

Wat heb je aan de herdenking van de doden, als je er geen lessen uit leert voor de toekomst.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More