Size does matter, blijkbaar.

Er lopen op onze aardkloot heel wat mensen rond die hun vlag niet altijd gehesen krijgen. Een grootschalige Amerikaanse studie van enkele jaren geleden toonde aan dat ongeveer 40 procent van de mannen tussen 40 en 50 met erectieproblemen kampt, terwijl dit in de groep van 50 tot 60 jaar al ruim de helft is.

Er zijn knappe bollen die het resultaat van dit onderzoek in twijfel trekken. Sommigen menen dat het er meer zijn, omdat sommige mannen er niet voor uit durven komen dat ze hun zaakje niet (altijd) overeind krijgen. Volgens anderen zijn de cijfers dan weer overdreven. Geen fier opstaande yoghurtspuit kunnen krijgen omdat je een pintje teveel op hebt zit bij in de cijfers vervat, terwijl dit op zich geen ‘erectieprobleem’ is maar volkomen normaal.

Soit, er zijn dus wetenschappers die zich op cijfers richten, en er zijn er die op zoek gaan naar oorzaken. Professor Shingo Hatakeyama, verbonden aan de Universiteit van Hirosaki, behoort tot die laatste groep. Hij volgde 324 mannen, waarvan zowel mét als zonder erectiestoornissen.

De wetenschapper testte de lengte van de stappen die de mannen namen, en hoe hoog zij hun voeten ophieven tijdens het wandelen. Wat bleek? Dat de mannen met de kleinste stappen, en die hun voeten het minst hoog heften, hadden het vaakst te kampen met erectiestoornissen.

De Japanse geleerde vindt daar nog een plausibele uitleg voor ook. Mannen die grote stappen nemen en hun voeten opheffen, die trainen op die manier meer hun bekkenbodemspieren. Getrainde bekkenbodemspieren zorgen er dan weer voor dat er daar beneden een betere bloeddoorstroming is, waardoor de vlag makkelijker gehesen wordt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.