Mensen kijken alleen maar naar hun eigen winkel.

Je zou het bijna letterlijk kunnen nemen, want de handelaars zijn ontgoocheld over de nieuwe maatregelen. “Elke week langer dicht, is financieel een ramp”, klinkt het.

Toch vinden we de aanpak van Wilmès – of zullen we zeggen de GEES (ere wie ere toekomt) – niet zo slecht. Laten we niet vergeten dat de puzzle gigantisch is en dat voor elke ‘go’, de ‘no go’ even plausibel is. Laten we wel wezen, we dalen dan misschien wel in onze tabellen, maar echt goed zijn ze niet, de cijfers. Op 20 maart – vlak na het begin van onze lockdown – zei Marc Van Ranst: “Het aantal ziekenhuisopnames en doden van vandaag, ik garandeer u dat we dat binnen een paar dagen weinig gaan vinden”. Hij had gelijk. We gaan al naar de uitgang terwijl de (horror) film nog altijd draait. We weten dus niet hoe het afloopt.

Bij Unizo hebben ze een “dubbel gevoel”. Danny Van Assche, de topman van Unizo, spreekt in Het Nieuwsblad zijn ontgoocheling uit. “Natuurlijk hadden we op 4 mei gehoopt. Onze mensen waren er klaar voor. We hadden gezien hoe het er in de voedingssector aan toegaat, we hebben gekeken hoe ze het in het buitenland aanpakken, de voorbereidingen waren volop bezig. Maar het wordt dus een week later. Jammer, want dat betekent weer een extra week omzetverlies. De ervaring met de supermarkten en de doe-het-zelfzaken bewijst dat de consument wel degelijk zijn gezond verstand gebruikt.”  

We zijn het buitenland niet natuurlijk, en een tuincentrum is niet te vergelijken met de Meir. Je kan je eigen huis met tuin nu eenmaal niet spiegelen aan het kleine appartement 5 hoog. Maar dat hebben we de laatste tijd wel meer gezien en gehoord, het gebrek aan realiteitszin. Men spreekt vaak over het terrein en ‘onze mensen’, maar ze zijn nog nooit op het terrein geweest en hebben de mensen niet ontmoet.

Wilmès kiest voor een progressief proces: geleidelijk, in fasen en evolutief. Een hele mond vol en na lezing van alle maatregelen – en niet alleen die van de eigen winkel – best wel een verstandig compromis voor een kwetsbare toekomst.