Investeren in whisky brengt poen op, veeeeeeeel poen!

Dat wist ook een anonieme helderziende whiskyliefhebber. Hij heeft zijn leven gewijd aan het verzamelen van zeldzame whisky’s. Zijn collectie is zo waardevol en indrukwekkend dat het bekende veilingshuis Sotheby’s er een volledige veiling aan heeft gewijd. Het is de allereerste keer dat Sotheby’s dit doet voor een single-owner en dit onder de naam  The Ultimate Whisky Collection,die zal doorgaan op 24 oktober.

Wat is er dan zo bijzonder, want whisky verzamelingen kom je wel eens vaker tegen? Wel, wat denk je van onder andere 178 zeldzame flessen van The Macallan?

Trouwe lezers weten dat deze distilleerderij de meest begeerde whisky’s heeft ter wereld.

Het hoogtepunt van de veiling? Dat is ongetwijfeld een 1926 The Macallan 60 year old met whisky uit cask 263. Uit cask 263 kwamen verschillende soorten enorm gezochte whisky’s, waaronder The Macallan Peter Blake, Valerio Adami en Michael Dillon. Liefhebbers hebben maar liefst tien jaar moeten wachten eer er nog eens een 1926 van The Macallan op een veiling verschijnt.

Maar daar blijft het niet bij. Er gaat namelijk ook een zeldzame 50 Year Old Springbank 1919  – had ooit titel van  duurste whisky ter wereld – onder de hamer. Ook een Glenfiddich 64 Year Old  – de oudste botteling uit de distilleerderij- , een 70 Year Old G&M Generations van Mortlach en Glenlivet én 4 flessen van 50 Years (en ouder) van The Dalmore worden geveild.

Als kers op de taart: fles nummer 1 van de Bowmore 52 year old ‘Crashing Waves’ uit 1957, waarvan er slechts 12 werden uitgebracht.

De anonieme verzamelaar die binnenkort een paar nullen achteraan zijn spaarrekening mag zien verschijnen, laat nog het volgende weten: ‘Ik heb de afgelopen twintig jaar whisky verzameld, niet om winst te maken maar puur uit passie. Ik zit elke avond in de zetel te genieten van een glaasje in de ene hand en in de andere hand een sigaar. Ik werd vooral aangetrokken door de etiketten van de flessen en niet zozeer de inhoud.’

In totaal zal de veiling bestaan uit maar liefst 467 flessen en 9 vaten. De opbrengst wordt geschat op een lekkere 4,5 miljoen euro.

Niet slecht door naar wat etiketjes te kijken.

1

Image 1 of 3

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."