EU-voorzitter weet niet dat men in Vlaanderen Nederlands spreekt.

In Middelkerke deed de uittredend voorzitter van de Europese Commissie, Jean -Claude Juncker een erg wereldvreemde uitspraak. In een interview met de Tijd en L’Echo zegt de Luxemburger dat hij vindt dat men aan de kust niet meer tolerant is tegenover Franstaligen.

Juncker gaat elk jaar enkele dagen naar Middelkerke. “Dertig jaar geleden kon ik bij de slager of de bakker gerust iets in het Frans bestellen. Vandaag wordt dat niet meer geaccepteerd, dus praat ik Duits.”

Mijnheer Juncker geeft daarmee duidelijk te kennen dat hij niet weet dat men in Vlaanderen Nederlands praat. In plaats van de voormalige bezetters-taal Duits te wisselen voor de taal van een andere bezetter, het Frans, zou het van enige elementaire beleefdheid getuigen mocht Herr Juncker een poging doen om de taal van het land te spreken. “Een groot wit brood, alstublieft,” moet toch ergens in een boekje Nederlands voor Luxemburgse dummies te vinden zijn.

Ga maar eens een brood bestellen met je Frans of je Duits aan de Spaanse kust. De kans is groot dat je met het oor van een stier buitengaat in plaats van met een stokbrood.

“België zou het model voor een geslaagd samenwonen kunnen zijn”, zegt Juncker: “Helaas is dat nog niet het geval?”

Zou er land zijn waar inwoners meer talen spreekt dan in Vlaanderen?