De bekendste actiehelden van de vorige eeuw zijn exact op één hand te tellen.

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Steven Seagal en natuurlijk onze eigenste Muscles From Brussels: Jean-Claude Van Damme. Chuck Norris hebben we bewust uit de lijst gehouden, omdat goden met borsthaar een categorie apart zijn.

Maar terug naar Jean-Claude Camille François Van Varenberg, zoals de lenige Brusselaar echt heet. Hij mag voortaan de senioren-voordeelkaart gaan oppikken en zo genieten van een kleine korting bij de zoo in Antwerpen, want het bekendste exportproduct van vleselijke aard van dit land mocht onlangs 60 kaarsjes uitblazen.

Daar tegenwoordig het regisseursduo Adil El Arbi/Bilall Fallah en Matthias Schoenaerts het mooie weer maken als bekende Belgen in Hollywood, was het Van Damme die tijdens de jaren tachtig en negentig ons landje wreed op de kaart zette.

Was het niet met zijn beruchte 360 graden spinning kick, dan was het wel het feit dat hij elke dag op de set van Streetfighter zo stoned als een garnaal was. Maar het is onze garnaal en wij houden nog steeds van hem.

Al ziet zijn gezicht er tegenwoordig meer gehavend uit dan Tong Po in de finalescène van Kickboxer en vliegen zijn films nog sneller naar de dvd-markt dan een lijntje cocaïne door het neusgat, hij is op deze gezegende leeftijd nog steeds populairder dan ooit.

17,5 miljoen volgers op Facebook en 5,3 miljoen fans op Instagram. Dat moet je verdienen.

Als eerbetoon brengen we 60 weetjes van de filmster die verdiend een standbeeld kreeg in Anderlecht. In tegenstelling tot de levende standbeelden op het veld van het Lotto Park.

1. JCVD was als kind een zeer grote Marvel-fan. Zijn lievelingsheld was Silver Surfer. In 2015 solliciteerde hij zelfs open naar de rol van Silver Surfer in de reboot van The Fantastic Four.

2. Net als Patrick Swayze, volgde JCVD klassiek ballet. Dit vanaf zijn zestiende tot zijn eenentwintigste. De lessen legden hem geen windeieren, want hij werd hierdoor extreem lenig en soepel.

3. The Muscles From Brussels liep zonder een rooie duit door de straten van Los Angeles, toen hij plots Menahem Golan in het vizier kreeg. Golan was de grote baas van de actiestudio Cannon Films. Van Damme benaderde hem en deed een trap naar zijn gezicht, millimeters verwijderd van zijn snuit. Golan was zo onder de indruk van zijn techniek, dat hij hem meteen de hoofdrol aanbood voor Bloodsport.

4. Ondanks het feit dat Bloodsport wereldwijd de kassa deed rinkelen, kreeg Van Damme slechts 25.000 dollar voor zijn rol als Dux.  Kleingeld in vergelijking met zijn best betaalde rol in Timecop uit 1994 (8 miljoen dollar).

5. Oorspronkelijk zou een gedigitaliseerde versie van JCDV zelfs de hoofdrol van Johnny Cage spelen in de eerste versie van Mortal Kombat. Maar die deal ging uiteindelijk niet door. Een geheim toernooi, geïnspireerd op de ondergrondse Kumite uit Bloodsport en het eiland van Mr. Han uit Enter the Dragon, werd uiteindelijk wel de setting voor de game.

6. Bloodsport is één van de lievelingsfilms van… Donald Trump. Volgens een interview uit 1997 van de New Yorker, beschrijft Trump de film als ‘an incredible, fantastic movie‘. 

7. Een bekende en tevens hilarische quote van JCDV: “Als je met een drilboor werkt tijdens een aardbeving, stop er dan mee, want je werkt voor niets.”. Ironisch genoeg kon ooit een rechtszaak tegen hem niet doorgaan, omdat het bewijsmateriaal verloren was gegaan tijdens… een aardbeving.

8. Als vechtsporter deed hij aan krachttraining en kon hij 166 kg bankdrukken, wat veel is voor een pluimgewicht van amper 83 kilo.

9.JCVD was ooit een kickbokser in het echte leven. Van de 20 wedstrijden won hij er 18 dankzij een knock-out. Slechts eentje verloor hij omdat hij per ongeluk de tegenstander raakte toen hij al gevloerd was.

10. JCVD kan de meest diepzinnige dingen uitkramen die helemaal niet logisch klinken, maar op een gekke manier dan weer wel. Zoals bijvoorbeeld: “Een koekje heeft geen ziel. Maar daarvoor was het wel eieren en melk. En in een ei zit potentieel voor nieuw leven.” Snap je? Troost je, wij ook niet.

11. Hij was niet alleen een goede vriend, maar ook ooit de sparringpartner van Chuck Norris. Of die dag ook een knal door de geluidsmuur werd geregistreerd is niet geweten.

12. Zijn epische split tussen twee Volvo trucks in de bekende reclamespot was 100 procent echt. Er kwam geen CGI aan te pas, maar wel een resem ingebouwde veiligheden die natuurlijk in de video niet te zien zijn. De opname was meteen geslaagd van de eerste take.

13. Volgens JCVD is niemand minder dan Charlie Chaplin de allereerste actieheld op film.

14. Jackson ‘Rock’ Pinckney, die één van slechteriken speelde in de film Cyborg, verloor een oog tijdens het filmen toen Jean-Claude Van Damme per ongeluk dat oog raakte met een nepmes. Pinckney klaagde Van Damme aan en kreeg een schadevergoeding van 485.000 dollar.

15. Van Damme kan wel degelijk acteren. Zijn rol als zichzelf in het enorm onderschatte ‘JCVD’ werd zelfs door het magazine Time uitgeroepen als tweede beste acteerprestatie van 2008. Het feit dat hij in zijn moedertaal mocht acteren en niet in dat gebroken Engels speelde een grote rol.

16. Op weg naar glorie in Los Angeles heeft Van Damme – die toen nog geen woord Engels kon – een tijdje op straat moeten overleven.

17. In de film Monaco Forever speelde JCVD de rol van een homoseksuele karateman.

18. Hij is de enige actiester die op vraag van de paparazzi een split of karatetrap doet.

19. Zijn laatste rol op het grote scherm was die van slechterik in The Expandables 2 uit 2012.

20. In 2000 werd hij strontzat achter het stuur in Beverly Hills betrapt. De rechter dwong hem terug rijlessen te volgen.

21. Hij leerde zijn Engels dankzij de cartoon The Flintstones.

22. Hij heeft twee kinderen Kris (1987) en Bianca (1990). Deze laatste is een populaire influencer en doet voornamelijk rolletjes in B-films.

23. Jean-Claude Van Damme speelde voor heel even de allereerste Predator in de Mexicaanse jungle. Maar hij werd in een belachelijk rood kostuum gezet waarvan hij dacht dat dit de Predator voor moest stellen. Niemand had hem verteld dat dit pak gebruikt zou worden in de nabewerking voor de delen in de film waarin Predator onzichtbaar is. Dus zei hij adieu tegen de filmcrew en vertrok hij naar betere oorden.

24. Filmfreaks met oog voor detail hebben tijdens de Halloween-scène uit de film The Predator (2018) zeker gemerkt dat het rode kostuum van Van Damme opeens een kleine cameo maakte. Larry Fong – verantwoordelijk voor de cinematografie van The Predator – gaf ook op Twitter toe dat het een kleine subtiele knipoog naar JCVD was.

26. Hollywood heeft een tijdje terug zijn Amerikaanse Box Office cijfers van 1980 tot 2017 geanalyseerd.  Ze wilden zo te weten komen welke acteurs – die minimaal in tien films de hoofdrol speelden – het meeste geld hebben opgebracht in die periode. Per geïnvesteerde dollar, bracht JCVD er 4,20 dollar winst op, wat hem een tweede plaats opleverde, vlak na acteur Emilio Estevez.

27. In 2001 lanceerde hij zijn eigen kledinglijn Damage 7.

28. Wat hebben Bloodsport (1988), Double Impact (1991), Hard Target (1993) en Timecop (1994) gemeen? Wel, onze Jean-Claude mept telkens zijn tegenstander naar de kloten. Letterlijk.

30. JCVD verdiende eerst de kost als buitenwipper in Hollywood. Dit aan bar met de gekke naam Woody’s Wharf in Newport Beach. Eigenaar van dienst? Yep, daar is-ie weer! Chuck Norris.

31. Behalve in Knokke-Heist, vertoeft JCVD het liefst in Hong Kong, waar hij een luxueuze villa heeft.

32. In 2017 kwam JCVD in opspraak vanwege een aanstootgevend reclamespotje van Ultra Tune. Eerst lijk het erop dat hij twee dames die op het punt staan aangerand te worden gaat verdedigen, om kort daarna selfies te nemen met de belagers.

33. Na een depressie ging JCVD ten rade bij een neuroloog. Deze stelde vast dat de actiester leed aan een rapid cycling-verloop van de bipolaire stoornis. Euhm… zeg dat nog eens?

34. Hij heeft ooit een three-picture deal laten vallen omdat hij een loon wou van 20 miljoen dollar in plaats van de voorgestelde 12 miljoen dollar. Door zijn gretigheid ging de deal met de filmmaatschappij niet meer door. Tja, dat had hem misschien nu wat gezichtsverlies bespaard, want tegen dwergen en ufo’s vechten in Orange-spotjes lijkt ons ook niet ve betaald.

35. Hij begrijpt Spaans maar kan het zelf niet spreken. Dit dankzij zijn Spaanse kindermeid die op hem lette terwijl moeder Van Varenberg de bloemwinkel uitbaatte en vader Van Varenberg aan de slag was als accountant.

36. Zijn oudere zus schreef ooit het boek: Mijn broer, Jean Claude.

37. Volgens JCVD kan je elke vorm van training aan als je een balletles achter de rug hebt.

38. Jean-Claude Van Damme staat al langer bekend als dierenvriend – zo vertelde hij eerder dat hij invalide honden adopteert – maar het was dankzij Gaia-campagne tegen bont dat hij zich zo openlijk outte als dierenactivist.

39. Wat hebben JCVD en president Putin gemeen? Wodka? Kan zijn. Maar hun liefde voor vuistgevechten overstijgt alles. Beetje illegaal wereldwijd, maar niet in Mother Russia

40. Ross uit Friends beweert in een aflevering dat hij verjaart op 18 oktober. Maar het is in feite een kleine verwijzing naar de echte verjaardag van JCVD die in diezelfde aflevering een cameo heeft.

41. Rond de late jaren negentig zou JCVD normaal een actieprent inblikken over de Verschrikkelijke Sneeuwman getiteld Abominable. Het zou een soort Predator-film worden, maar dan in de sneeuw. Helaas door zijn tanende sterstatus en slechte box-office resultaten in die periode, werd het project prompt geschrapt.

42. De scène uit Kickboxer waar Xian Chow een stuk biefstuk rond JVCD’s been vastbindt en hij vervolgens achtervolgd wordt door een hongerige hond, was geïnspireerd door het echte leven van JCVD. Hij moest namelijk tijdens zijn karatetrainingen beschermende kledij aantrekken en zich laten aanvallen door de agressieve hond van de karateleraar. Een beetje karakter kweken, noemen ze dat in Brussel.

43. Al de fantastische vechtscènes uit Kickboxer werden trouwens stuk voor stuk gechoreografeerd door JCVD zelf.

44. Ondanks dat ze aartsvijanden speelden in de film Universal Soldier, werden JCVD en Dolph Lundgren boezemvrienden na de opnames. Samen hebben ze maar liefst vijf films opgenomen : Universal Soldier, Universal Soldier: Regeneration, Universal Soldier: Day of Reckoning, The Expendables 2 en Black Water.

45. Het kapsel van JCVD in de film Timecop was geïnspireerd op dat van zijn favoriete X-men Wolverine.

46. Tijdens de opnames van de film Knock Off uit 1998, mocht JCVD een tijdje doorbrengen in een politiecel in Hong Kong. Reden? Onzedig gedrag.

47. Zeggen dat JCVD graag dubbelrollen speelt is een understatement. Hij speelde een tweeling in Double Impact (1991) en Maximum Risk (1996). Een kloon en seriemoordenaar in Replicant (2001). En in Timecop heeft hij hommeles met zijn jongere versie.

48. De hele emotionele taxiscène in de film JCVD was geïmproviseerd door Van Damme. Sterk werk.

49. Wist je dat in Kung Fu Panda 2, JCVD de stem van Master Croc voor zijn rekening neemt? Op een gegeven moment in de film doet de gekke krokodil zelfs de typische Van Damme-split.

50. JCVD heeft een aardig filmresumé. Maar ook op relationeel gebied weet onze spierbundel de vrouwen te verslijten. In 1999 hertrouwde JCVD met de eerste van zijn vijf echtgenotes, Gladys Portugues. Het burgerlijk huwelijk gebeurde in het stadhuis van Knokke.

51. Het lijkt de laatste tijd dat JCVD de filmwereld heeft omgeruild voor onnozele reclamespotjes. Maar je hebt het pas gemaakt, als je een Japanse commercial achter de kiezen hebt. Of een stukje kauwgum.

52. Tijdens de hoogdagen van deze actiehelden, daagde Van Damme Steven Seagal uit tot een gevecht. JCVD kon het namelijk niet verkroppen dat de meneer met het legendarische paardenstaartje zat rond te bazuinen dat hij JCVD gemakkelijk billenklets kon geven. Seagal weigerde beleefd voor de confrontatie.

53. Behalve in Anderlecht, heeft JCVD nog een standbeeld staan ter ere van zijn carrière. In Azerbeidzjan nog wel, en je raadt nooit de naam van het dorpje waar het beeld staat. In Vandam. En neen, dat is geen 1 aprilgrap.

54. Ze zijn niet alleen vrienden, maar eigenlijk ook een beetje rivalen. Toen Chuck Norris de legendarische Volvo-commercial zag van onze Belgische vriend, ging Chuck nog een stapje verder. Hij deed de split tussen twee vliegtuigjes met een piramide aan dansers op zijn hoofd. Pfff, opschepper.

55. Zijn cocaïneverslaving kostte hem maar liefst 10.000 euro per week. Dankzij een intensieve afkickprocedure en door zich enkel te focussen op training en fitness, slaagde hij erin dit kwaad te verslaan.

56. Is die bult op het voorhoofd van JCVD jou ook al opgevallen? Niets ernstigs hoor, gewoon een gevalletje van lipomatose. Een lipoom is een goedaardig gezwel van vetweefselcellen. Weghalen is een optie, maar het laat een groot litteken achter. Waarschijnlijk de reden waarom JCVD zich steeds een bult lachte en dat het daarbij bleef.

57. Naast de pot pissen gaat moeilijk wanneer je een high kick doet. Maar JCVD slaagde er met gemak in. Als getrouwde man had hij namelijk tijdens de opnames van Streetfighter een affaire met het Australische popidool Kylie Minogue. Can’t get you of my mind… Jaja, uitleggen en sigaretten rollen.

58. In 2015 werd JCVD uitgenodigd door Conan O’ Brien voor een interview. Hij werd door de presentator gevraagd om zijn legendarische danspasjes uit Kickboxer nogmaals boven te halen. En wat denk je dat er gebeurde?

59. Laat het weer aan onze Belgische trots over om zijn, euhm, Belgische trots live op tv te tonen. Zo kreeg JCVD tijdens een Braziliaanse tv-show een erectie van jewelste toen een dansje met één van de achtergronddanseressen uit de hand liep. Niet meer dan normaal, zeggen wij dan.

60. Er zijn al veel films van hem de revue gepasseerd. Maar wat was eigenlijk zijn allereerste optreden in Hollywood? Hij mocht een dansend extraatje spelen in de hip hop-dance film Breakin’ uit 1984. Tja, je moet ergens beginnen hé?

Bij deze wensen we den Jean-Claude een dikke proficiat! En drink er eentje van ons! Eentje maar hé, JC.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."